1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Дрехите втора употреба поскъпват заради екотакса

Дрехите втора употреба поскъпват заради екотакса

Изхвърлените дрехи у нас се равняват на 5 пъти теглото на НДК

С екотакса за текстила Европа се кани да спре бързата мода. През миналата седмица Европарламентът гласува нови задължения за текстилния сектор - да плаща сметката за събиране, сортиране и рециклиране.

Правилата обхващат продукти като облекло и аксесоари, одеяла, спално бельо, завеси, шапки, обувки, матраци и килими, включително стоки, които съдържат текстилни материали като кожа, възстановена кожа, каучук или пластмаса.

По-малко от 1% от текстила в световен мащаб се рециклира в момента, твърдят от ЕС, като всяка година в общността се изхвърлят 12,6 милиона тона текстилни отпадъци, пише "24 часа". Така от началото на идната година производителите на текстил вероятно ще плащат екотакса, подобно на компаниите, произвеждащи автомобили и електроника. Това се очаква да се отрази най-вече на цените на евтините облекла и да сложи първите спирачки пред бързата мода, правейки я вече не толкова евтина.

Според производителя Йордан Беловодски, който е и изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил и кожи, със сигурност таксата ще се отрази на бизнеса. Най-сериозно биха пострадали вносителите на дрехи втора употреба, тъй като те обикновено продават на килограм.

Размерът на таксите все още не е определен, но според Беловодски ще вдигне цените на дрехите, защото е вид косвен данък.

Повече от 100 хил. тона дрехи и битов текстил се изхвърлят годишно, което прави 5 пъти теглото на НДК. Причината - бързата мода е евтина и харесвана. Дрехите стават все по-достъпни и търсени от потребителите, които ги обличат не повече от 8 пъти, сочат изводи от доклад, подготвен по поръчка на Българската асоциация “Кръгов текстил” (БАКТ). 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии