1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,277.9

Най-големият завод за алуминий в Словакия спира работа

Свят

Причините са свързани с високите цени на електроенергията, които едва ли ще се понижат в краткосрочен план

„Норск Хидро“ (Norsk Hydro) спира основни производствени мощности в най-големия завод за алуминий в Словакия в края на септември заради високите цени на електроенергията, се казва в съобщение на норвежката компания, която притежава мажоритарен дял в предприятието.

Решението за спиране на основната производствена линия в завода „Словалко“ (Slovalco) идва в отговор на неблагоприятните икономически условия и високите цени на електроенергията, които едва ли ще се понижат скоро.

Леярската пещ ще продължи да преработва метал, което ще осигури възможността на клиенти в региона да бъдат доставени по 75 000 тона преработен алуминий годишно.

Компанията притежава 55,3% дял в „Словалко". Останалите 44,7% са собственост на компанията Penta Investments Group. Производственият капацитет на завода е 175 000 тона алуминий годишно, но в момента „Словалко“ реализира 60% от него и произвежда по 105 000 тона от метала на година. 

Много европейски леярни са намалили производството на алуминий с между 800 000 и 900 000 тона годишно заради увеличението на цените на електроенергията. Експерти отбелязват, че производството на метала през тази зима може да намалее с още 750 000 тона на годишна основа, което би довело до по-голям недостиг на алуминий и до по-високи цени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии