Изтривалки под наем: Всички стъпваме по тях, но замисляме ли се кой ги почиства (ВИДЕО)

Изтривалки под наем: Всички стъпваме по тях, но замисляме ли се кой ги почиства (ВИДЕО)

Lindström България е компанията лидер на пазара в предлагането на изтривалки под наем

 

Производство и потреблението на текстилни продукти нараства в световен мащаб, а с това се увеличава и негативното въздействие върху климата, енергията и околната среда.

За Европейския съюз това отражение е осезаемо. Индустрията се нарежда на четвърто място сред най-големите замърсители – страните от Общността генерират 12,6 млн. тона текстилни отпадъци годишно.

Според европейските изисквания от началото на 2025 г. всички държави от ЕС трябва да събират разделно ненужните текстилни изделия, така че те да не попадат в общия боклук. Към момента едва 2% от отпадъците се събират разделно след повторна употреба, докато останалата част се изгаря или депонира, посочват от Европейската комисия.

Очакванията са усилията, насочени в областта на кръговата икономика, да доведат до положителни промени. Устойчивостта значи и поемане на отговорност и ангажимент за постигане на целите в индустрията.

Снимка: Линдстрьом България, архив

На такъв принцип действа и Lindström България, която работи по бизнес модела на финландската компания. Тя е с доказан 175-годишен опит в текстилната промишленост и днес е лидер в Европа в предлагането на най-добрите решения на специализирано работно облекло.

Линдстром България

Lindström предлага широка гама от текстилни услуги, които включват седмична поддръжка на дрехите и доставката им до шкафчето на служителя. Компанията е водеща и в предлагането на изтривалки под наем.

Снимка: Линдстрьом България, архив

„По-известни сме с това в България. Много търговски обекти, офиси и институции са клиенти на тази услуга, въпреки че по-голямата част от бизнеса ни се дължи на работните облекла“, казва Венцислав Бояджиев, който е управляващ директор на компанията у нас.

За неговия път в Lindström България ви разказахме в първата част от поредицата ни „Корпоративни истории“.

Компанията отчита последиците от производството на текстил, затова и в нейната концепция са заложени ясни цели. Работните облекла, които са негодни за повторна употреба, се рециклират. Оптимизират се и методите за пране в базата, като консумацията на вода и енергия е сведена до минимум.

Снимка: Линдстрьом България, архив

Изтривалките, например, се изработват от специално рециклирана гума, а найлоновата нишка, която събира замърсявания, прах, кал, влага и други агресивни агенти от външната среда, е направена от рециклирани пластмасови бутилки.

„Стремим се да не развиваме свръх производство, затова не поддържаме големи складови наличности“, обяснява управляващият директор.

За 15 години компанията успява да се наложи на пазара у нас в сегмент, който не е бил толкова развит и търсен. Тя е отличена и в престижната класация Best Employers на ARS България, като най-добър работодател.

Снимка: Линдстрьом България, архив

„В компанията следваме финландските принципи на работа. Техните ценности ме привлякоха към нея през 2009 г. Затова сме ги превърнали и в част от ежедневието ни“, казва Бояджиев.

Управляващият директор е категоричен, че Lindström България предлага възможности за развитие на служителите вътре в компанията. В основата на успехите обаче се крие и отношението към всеки от тях.

Снимка: Линдстрьом България, архив

„Мотото ми като мениджър е да не бъда най-умният и знаещият в стаята, затова се допитвам винаги до колегите си, стремя се към екипни решения, следя и хората в компанията да бъдат удовлетворени“, добавя той.

Степента на удовлетвореност ангажираността към работата е нова методология, която Lindström България въвежда сред служителите си – те сами избират значимите за тях. Този модел има положителен ефект в компанията, освен това е предпоставка за по-добри резултати в бъдеще и за изграждането на устойчиво конкурентно бизнес предимство.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст