1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

ДКЕВР обяви още едно намаление на цената на тока за бита

БГ Бизнес

Това стана на първа среща на новия шеф на регулатора с медиите

От първи януари 2014 г. се намалява цената на електроенергията за домакинствата през нощта по нощната тарифа с нови 10%, а през деня - с 1%. С 1.5 на сто поевтинява и дневната тарифа на тока за малкия бизнес. Това обяви на прървата си пресконференция днес новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

Решението ще облекчи сметките на хората допълнително, а бизнесът пък ще запази работни места и ще повиши конкурентоспособността си, коментира Боян Боев.

Окончателното си решение регулаторът ще обяви на 30 декември, но докладите за намаляване на цените вече са приети на закрито заседание на 19 декември. Общественото обсъждане на проектите за нови цени ще се проведе в комията на 27 декемрви, обясни Боев.

Намалението на сметките за ток ще е на гърба на енерго дружествата ЧЕЗ, Енерго Про и И Ви Ен. Държавната НЕК получава допълнителни преференции. Регулаторът реши да намали с още два процента т.нар. технологични загуби на трите ЕРП дружества и така ще им признава още по-малко загуби на ток по мрежите им. Цената на тока на едро пък, който общественият доставчик НЕК продава на трите ЕРП се вдига с още пет лева - от 95 на 100 лв. мегавата.

Комисията отказа да уточни с конкретни числа как това извънредно и неочаквано ребалансиране на тарифите ще се отрази на състоянието на частните монополи и съответно с колко ще се подобри тежкото финансово състояние на държавната НЕК. Финансите на обществения доставчик определено ше се подобрят и заздравят, коментира лаконично членът на комисията регулатор Еленко Божков.

Решението е взето без консултации и предварително обсъждане с енергийните дружества. Първите си становища енерго дружествата ще могат да обявят на назроченотот за 27 декември общественото обсъждане на решенията за нови цени.

Членовете на комисията, обясниха че предлагат тези промени в цените след като са се запознали обстойно с доклади и анализи на външни експерти. Така намерихме новите резерви, обясни членът на комисията Еленко Божков.

ДКЕВР обяви също, че започва нови обстойни регулаторни одити в трите дружества ЧЕЗ, Енерго Про и И Ви Ен, както и в Топлофикация София. Такива проверки предстоят и за другите дружества по цялата верига, предупреди на първата си птесконференция новият председател на регулатора Боян Боев.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии