1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,543.2

Лукарски: За момента нямаме загуби от кризата в Гърция

БГ Бизнес

Банките с гръцка собственост у нас са контролирани, увери министърът

До този момент няма трусове в нашата банкова система, банките с гръцка собственост у нас са контролирани, категоричен беше министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите му към момента търговски загуби за страната ни заради кризата в Гърция няма.

Подготвяме се за всеки един сценарий за Гърция, каза Лукарски и добави, че това, което се коментира в Министерски съвет, е да не се създава паника и да се рисуват различни сценарии, преди да е ясно какво ще се случи.

В отговор на въпрос как влияе ситуацията върху търговския ни стокообмен и отношения с Гърция, Лукарски каза, че има заявен интерес от гръцки фирми, които да пренесат своята дейност в България, но това е нещо което предстои.

По думите му има плюсове и минуси от това, което се случва в Гърция.  Стабилността на еврозоната е важна за стабилността на целия ЕС, за нас Гърция е съседна държава, с която имаме голям стокообмен, коментира Лукарски и подчерта, че ние сме също особено заинтересувани проблемите в Гърция да се решат.

Кризата в Гърция не е в завършен етап, какво ще се случи ще се реши в неделя на срещата на ръководителите в ЕС, посочи още Лукарски.

С 12,9 процента е нараснал износът на България през първото тримесечие на тази година спрямо 2014 г., като ръстът е основно при износа към трети страни, съобщи министърът на пресконференция след среща с търговско-икономическите съветници в търговските представителства на България в чужбина.

През първото тримесечие на годината има и 3,5 пъти повишаване на инвестициите у нас спрямо същия период на миналата година, отбеляза Лукарски. Той заяви, че се надява до края на годината да се постигне още по-сериозен ръст и износът на малки и средни предприятия, включително и към държави извън ЕС, да се увеличи.

Традиционно износът ни е към Холандия, Гърция, Германия, Русия, новост е ръстът на българския износ към трети страни - САЩ, Близкия Изток и Далечния Изток - Индия, Китай, както и страните от Средна Азия - развиващите се икономики на бившите съветски републики, коментира Лукарски.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии