1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Къде е България в престижна класация на армиите по света?

Къде е България в престижна класация на армиите по света?

Днес отбелязваме празника на българската армия

България заема 62-о място от 145 страни в годишната класация на специализирания военен сайт Global Firepower. През 2023 г. страната ни е била на 59-о място, като тази година губи 3 позиции. Класацията се оформя на базата на редица показатели, сред които численост, брой военни на глава от населението, вид и численост бойни единици, бюджет за отбрана и др. 

Челната десетка се запълва от: 

1. САЩ;

2. Русия;

3. Китай;

4. Индия;

5. Южна Корея;

6. Великобритания;

7. Япония;

8. Турция;

9. Пакистан; 

10. Италия.

Какви са предизвикателствата през българската армия?

Доклад за състоянието на българската армия от 2023 г. показва, че след 2020 г. се наблюдава тенденция на плавно и постепенно номинално нарастване на разходите за отбрана. Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция, посочи като проблеми пред армията президентът в края на февруари 2024 г., цитиран от БТА. 

Държавният глава отбеляза, че най-големият проблем, който стои на дневен ред, е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта. Радев посочи, че са необходими аварийни мерки за привличане на кадърни, млади хора, с качества, за тяхната професионална подготовка, мотивация и задържане във Въоръжените сили. Това е първостепенната задача не само на Министерството на отбраната, посочи Радев и заяви, че са необходими законови промени, ресурси, сериозни инвестиции, най-вече в хората. Президентът посочи, че е необходима сериозна политика откъм:

  • заплащане,
  • жилищна политика,
  • по-добри условия за труд,
  • условия за кариерно развитие,
  • мотивация.

Междувременно депутатите гласуване на увеличение на заплащането на военните. От 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30 % при запазване на изградената диференциация между военните звание и длъжности. 

Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват депутатите. Сега стартовата заплата на войник е 1450 лв. След увеличението тя ще стане 1885 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии