1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Кой е регионът с най-много коли на човек в ЕС?

Свят

В България нивото на леки автомобили на глава от населението е малко под средното за ЕС

Средно по 0,56 леки автомобила на човек е имало в ЕС през 2022 г. Няма промяна в сравнение с 2021 г., показват данни на Евростат, цитирани от БТА. В рамките на Общността обаче се наблюдават интересни тенденции - от 2,34 коли на човек във Вале д'Аоста, Италия, до 0,08 на глава от населението в Майот, Франция.

Снимка: iStock

Вале д'Аоста в Италия е и регионът с най-много коли - 2339 моторни превозни средства на 1000 жители, следван от автономната провинция Тренто, Италия, с 1431 коли на 1000 жители и автономна провинция Болцано, Италия, с 935 автомобила.

Шест от десетте региона с най-много моторни превозни средства са в Италия, а по един има във Финландия, Гърция, Нидерландия и Чехия. Френската територия Майот заема позиция на регион с най-малко автомобили - 83 на 1000 жители, следван от гръцкия Пелопонес с 203 коли и Гвияна с 217.

Снимка: iStock

От десетте региона с най-малко моторни превозни средства четири са в Гърция, по два има във Франция и Румъния и по един в Германия и Австрия. Последните два са столичните региони Берлин и Виена.

В България нивото на моторизация е малко под средното за ЕС.

Регионалните нива зависят както от икономическите условия, така и от някои специфични обстоятелства. За Вале д'Аоста, например, обяснението е свързано с благоприятните правила за данъчно облагане на автомобилите.

По отношение на електрически коли – най-високо ниво е отчетено в страните Нидерландия и Швеция – цели осем от общо десет региона, в които има най-много електромобили са именно там.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии