1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Враца, Бургас, Пловдив и Ямбол: Екип на bTV проверява по-евтино ли е в малките градове за Великден (ВИДЕА)

Враца, Бургас, Пловдив и Ямбол: Екип на bTV проверява по-евтино ли е в малките градове за Великден (ВИДЕА)

Днес ще се спрем на цените на зеленчуците

Tази година проверяваме колко ще струва великденската трапеза в различни градове на България. След като направихме един пазар във Враца, БургасПловдив и Ямбол, решихме да направим сравнение дали в по-малките градове в България цените са по-ниски. Днес ще се спрем на цените на зеленчуците. 

Снимка: iStock
Враца

Според данните на ГРАО към 15 март 2024 г. в града живеят 55 451 души по настоящ адрес и 66 070 души по постоянен адрес.

На пазара в района на Враца варират чувствително и цените на зеленчуците. Маруля може да намерите за левче, но и за 70 стотинки, връзката лук върви между 50 и 80 стотинки. Репичките остават сравнително скъпи – лев и двайсет. Ако пък сте любител на доматите и краставиците, там цените са в пъти по-високи, но и за тях клиенти не липсват.

„Как си обяснявате разликата в цените на пазара, не знам, това би трябвало самите търговци да го обяснят, ние купуваме това, което ни се предлага, и търсим по-евтинкото, гаранция, че  за всеки е така“, казва Багра Димитрова.

„Салатите ни бяха на лев и двайсет, сега са на левче, лукът ни беше на един и двайсет, сега е на 80 стотинки, падат цените, но имаме притеснения, че за празниците  цените ще се вдигнат отново, винаги покрай празниците се вдигат цените и това не зависи от нас“, добавя Соня Стаева, която е търговец на пазара.

Ямбол

Според данните на ГРАО към 15 март 2024 г. населението на града по настоящ адрес е 69 664 души, а по постоянен адрес е 80 441 души.

В Ямбол тръгваме на пазар с баскетболния треньор и легенда Иван Чолаков. Треньор №1 на България за 2006 г. е длъжен да удовлетвори всички желания на мама, свързани с великденската трапеза.

Снимка: Ладислав Цветков

Той не избира, защото всички саати на пазара му се струвта хубави. Виждаме, че тук на пазара в Ямбол за маруля отделяме 1,20 лв., а търговците казват, че цените за Великден почтиИзбираме супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. не са вдигнати. Червените домати са около 3,50 лв. за килограм. 

Бургас

Според данните на ГРАО към 15 март 2024 г. населението на Бургас по настоящ адрес е 210 136 жители, а по постоянен адрес е 225 741 жители и така продължава да е четвъртият по население град в страната (след София, Пловдив и Варна).

Избираме супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. 

Тук нашият кореспондент Елеонора Дъбова купува репички, връзка лук и две марули, които са по 1,19 лв. за връзка. 

 

Пловдив

Населението от 370 975 души по настоящ адрес и 385 881 души по постоянен адрес (към 15.03.2024 г.), нарежда Пловдив на второ място след столицата София.

Тук нашият кореспондет Леда Виденова излезе на пазар със семейство Минкови. Първите продукти от списъка са маруля, репички и пресен лук. Цените на зеленчуците на пазара варират между 1 и 1,20 лв. За една маруля,  връзка пресен лук и  връзка репички сметката е 3 лв.

„Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, за да видя какво се случва, виждам, че веригите са пълни, а тук при нас марулята е по 80 стотинки, пресен лук – пак за стотинки, репичките – за стотинки. И няма кой да пазарува. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората предпочитат да отидат някъде, където могат да си купят агнешкото, козунака и салатата от веригата. След това да станат и да си тръгнат. Не им се идва специално до пазара, за да си купят по-хубава стока и да се приберат“, категорична е Мария Цветкова, производител на зеленчуци.

ИЗВОДЪТ

Оказва се, че заради много фактори като по-добра верига за доставки, по-голяма конкуренция и други, цените на салатите в големите градове могат да са дори по-ниски от тези в по-малките. В случая на пазара в Пловдив цената на марулята се оказва по-ниска от тази в по-малките градове. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии