1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

90% от гарантираните влогове в КТБ са изплатени

Финанси

Горанов е категоричен: Друга банка няма да се разклати

За 20 работни дни Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил 90% от гарантираните влогове в КТБ, което са 3 млрд. и 250 млн. лв. Това заяви на брифинг председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Той се срещна с финансовия министър Владислав Горанов и ръководителите на банките, обслужващи вложителите на КТБ. До момента 91 300 от тях са се разпоредили с вложенията си. Миленков поясни, че само около 2% от вложителите в КТБ са изтеглили парите си в брой.

„Вложителите вярват в българската банкова система. Темпото е намаляващо. Първият ден беше изключително натоварено за банките, но нямаше никакви организационни проблеми”, каза той.

По думите му само в Ден първи деветте банки са изплатили 1.07 млрд. лева на 25 000 вложители. От друга страна за първите 3 дни 55% са били разплатени. За последните 3 работни дни процентът е 1.8%, което според Миленков означава, че трендът е намаляващ.

Общият размер на гарантираните депозити в КТБ е близо 3.6 млрд. лева, които принадлежат на 255 000 клиенти.

Миленков поясни, че изплащане на влоговете е станало със собствени средства от Фонда, но и със заем от правителството до 2 млрд. лв., като още в началния ден на изплащането всички пари са били осигурени.

„Водят се разговори с международни финансови институции за осигуряване на стенд бай кредитни линии. Водят се и друг тип разговори с международни финансов институции и банки за рефинансиране на част от заема от правителството”, каза Миленков.

Той заяви, че не е бил информиран за изнасянето на вещи от централата на КТБ, тъй като процесът не е от компетенциите на Фонда. Оказа се, че изнесените картини не са част от активите на КТБ, каза Миленков.

Друга банка ще се клати ли?

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов, след като бе запитан дали са верни информациите, че предстои да се случи подобно сътресение и с друга българска банка, коментира, че такива слухове обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност.

„Многократно сме коментирали, че странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата система. Разбира се, това, че са допуснати да се случат поставя под въпрос имунитета на финансовата система на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси, но уроците са прочетени”, каза Горанов.

По думите му от лятото досега имало натрупани много задачи, които както в централната банка, така и по отношение на законодателството трябва да бъдат подобрени.

„В тясно сътрудничество с парламента ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност, в Закона за БНБ да бъдат премахнати на база на горчивия опит от дългото лято на безвремие по отношение на процесите в КТБ”, каза финансовият министър.

По думите му в кратки срокове ще има решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза, за да се стигне до класическа несъстоятелност с назначаването на синдици.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии