1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

В спиралата на дълговете: Българин изтеглил 56 бързи кредита

В спиралата на дълговете: Българин изтеглил 56 бързи кредита

Тихомир Тошев казва колко ще се увеличат лихвите тази година и изгодно ли е да имаме депозит

"Повечето банки у нас ще запазят ниските си лихви до края на март. Възможно е след април месец някои банки да повишат лихвите си, но моите очаквания са това да не бъде повече от 0,1%-0,3%. И Фед, и ЕЦБ спряха повишаването на лихвите, те в момента ги задържат, а вероятно е и от септември да ги намалят", каза за businessnovinite.bg Тихомир Тошев, управител на Кредит център.

По думите му ние пропуснахме периода на повишение и засега няма повод те у нас да растат. Моите очаквания са, че лихвите по ипотеките ще останат под 3%, добави той.

"Що се отнася до депозитите, не може да очакваме там лихвите да са на предишни нива, така че да носят печалба. Когато лихвите по депозитите бяха 8-9%, в банковата система имаше 22 милиарда лева спестени пари на българите. В момента имаме 80 милиарда спестени пари. Банките са много ликвидни, за да вдигнат лихвите по депозитите те трябва да имат нужда от капитал, а в момента изобилстват от пари. Очаквам лихвите по депозитите да останат около 1-1,5% тази година", щада още Тошев.

Когато влезем в еврозоната и ако политиката на ЕЦБ се запази като тази към момента, няма да имаме увеличение на нивата на лихвите у нас. Но тук трябва да се каже нещо много важно- винаги лихвите в страните от еврозоната са по-ниски от тези в страните извън еврозоната, добави експертът. 

По думите му българите продължават да спестяват и все още предпочитаният начин за пестене е депозитът. Не съветвам хората да теглят бързи кредити, категоричен е Тошев.

"За съжаление хората с ниски доходи все по-често посягат към бързите кредити и много често влизат във финансови затруднения. До преди 4-5 години при бързите кредити се даваха суми около 500 до 1000 лева. В момента тези фирми предлагат суми 2000-5000 лева. Аз не съветвам хората да взимат такива кредити. Всеки ден при нас идват хора, които изпитват проблеми с връщането на тези кредити. Имаме и рекорд- един човек изтеглил 56 бързи кредита, който вече се чуди какво да прави", коментира кредитният консултант. 

Ако все пак на някого му се наложи да тегли бърз кредит, то нека да е малка сума и още на първата заплата да я върнат, добави той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии