1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерт: Ще дойде момент, в който няма да различаваме AI от човека (ВИДЕО)

Експерт: Ще дойде момент, в който няма да различаваме AI от човека (ВИДЕО)

Един от най-големите рискове при изкуствения интелект е как се прилага, каза Илия Кръстев в Бизнес Видео Подкаст

 

Изкуственият интелект се превръща във все по-сериозно предизвикателство пред медиите, голяма част от които затварят съдържанието си. Темата коментира в новото издание на Бизнес Видео Подкаст Илия Кръстев, главен изпълнителен директор на A Data Pro.

„Всеки потребител може да публикува, но как се проследява информацията му, как се таргетира през различни канали – това продължава да буди въпроси“, каза експертът.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Ролята на AI в медиите, които са част от комуникационния сектор, беше сред основните теми на годишната конференция на AMEC (Международната асоциация за измерване и оценка на комуникацията). Събитието се проведе в края на май с подкрепата именно на компанията за медиен мониторинг и бизнес анализи, управлявана от Кръстев.

Форумът събра експерти от цял свят и за първи път се проведе в София, което е признание, че България е предпочитан технологичен и иновационен хъб на Балканите.

„Най-големият риск при изкуствения интелект е как се прилага. AI развива повече инструменти и функции и ние сме стигнали до такова ниво, че може да не го различаваме от човека“, каза Кръстев.

Гостът посочи и други преки опасения, свързани с употребата на генеративния изкуствен интелект. Моделът може да се използва с различни от обществените нагласи цели.

„Могат да бъдат таргетирани определени групи, обединени от своите интереси. Представете си как AI би се използвал в контекста на геополитическата ситуация, например – манипулациите и радикализацията на мнения е съвсем реалистичен сценарий“, коментира Илия.

Снимка: bTV Бизнес Новините

Той обаче припомни колко ключова е ролята на медиите, особено през 2024 г., която е обявена за най-важната електорална година в историята, тъй като над 60 държави с повече от 50% от световното население провеждат президентски, парламентарни или местни избори.

„Това е най-добрият тест за технологии като AI. Медиите са стълб за демократичните страни, колкото и бавно да се напасват към дигиталната реалност“, категоричен е Кръстев.

Цялото интервю гледайте в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии