1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

TikTok - в опасност ли са личните ви данни?

Технологии

Социалната мрежа събира голямо количество информация за потребителите, но не е ясно кой разполага с нея

През 2021 потребители на телефони с Android по целия свят са прекарали милиарди минути в TikTok. И докато тези милиони потребители без съмнение са прекарали приятно време, гледайки клипове в приложението, те са генерирали колосално количество данни, пише The Guardian.

TikTok събира информация за това как консумирате съдържанието му, от устройството, което използвате до това колко дълго гледате публикация и какви категории харесвате, и използва тази информация, за да настрои фино алгоритъма за основната емисия на приложението.

За всеки, който има минимални познания за това как функционират платформи като Facebook, Instagram и Google знае, че събирането на данни не е безобидно. Когато обаче става въпрос за TikTok, въпросът, който вълнува много политици и скептици, е къде отиват тези данни. По-конкретно: достъпна ли е цялата тази информация за китайската държава?

Притежаван от китайската компания ByteDance, успехът на TikTok – повече от 1 милиард потребители по целия свят, се съчетава със страховете относно практиките за събиране на данни в социалните медии и опасенията относно геополитическите амбиции на Китай да генерира фонов шум от недоверие към приложението.

„С промяната на геополитическата ситуация подозирам, че ще видим, че компании като TikTok ще продължат да бъдат третирани с известна предпазливост на запад“, казва Алън Удуърд, професор по киберсигурност в университета Съри.

Недоверието вече беше изразено при проверка от регулатори и политици по целия свят, притеснени от количеството данни, които TikTok събира и дали китайските власти имат достъп до тях.

В САЩ Доналд Тръмп през август 2020 г. подписа изпълнителна заповед, която блокира хората да изтеглят приложението, която беше последвана от заповед TikTok да продаде бизнеса си в САЩ.

Заповедта, издадена на 6 август 2020 г., гласи: „TikTok автоматично улавя огромни части от информация от своите потребители, включително информация за интернет и друга мрежова активност, като данни за местоположение и хронология на сърфиране и търсене. Това събиране на данни заплашва да позволи на Китайската комунистическа партия достъп до личната и частна информация на американците".

Това, както се твърди в заповедта, отваря пътя за Китай да проследява местонахождението на държавни служители, да създава досиета за изнудване и да извършва корпоративен шпионаж.

Заповедите на Тръмп не бяха изпълнени поради правни предизвикателства и след това той напусна поста. Наследникът на Тръмп, Джо Байдън, отмени заповедите и вместо това нареди на Министерството на търговията на САЩ да работи с други агенции, за да изготви препоръки за защита на данните на хората в САЩ от чуждестранни противници.

В Индия, където TikTok имаше повече от 200 милиона потребители, правителството през септември 2020 г. забрани платформата и десетки други китайски приложения, след като предупреди, че потребителските данни се копаят и профилират „от елементи, враждебни на националната сигурност и отбраната на Индия“.

А парламентът на Обединеното кралство закри акаунта си в TikTok този август след лобистка кампания от консервативни политици.

TikTok казва, че използването на данни от него е в съответствие с индустриалните практики и помага на приложението да функционира правилно и да работи сигурно, както и помага да се даде на потребителите повече от това, което искат. Говорител на социалната медия добавя: „Приложението TikTok не е уникално по отношение на количеството информация, което събира“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии