1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Интересен ход на Зукърбърг, за да спаси репутацията на Instagram

Технологии

Някой нововъведения в социалната мрежа предизвикаха недоволство в потребителите

Изпълнителният директор на Instagram Адам Мозери ще се премести от Сан Франциско в Лондон, в опит да подкрепи амбицията на компанията-майка Meta да привлече потребителите от конкурентната TikTok и да върне отново интересът към приложението разклатен след някой неубедителни нововъведения.

Мозери ще се премести в Лондон по-късно тази година и преместването ще бъде временно, потвърди говорител на управляваната от Марк Зукурбург компания Meta пред CNBC.

Лондон е най-големият инженерен център на Meta извън САЩ, с повече от 4000 служители, включително специален продуктов екип на Instagram и включителни експерти, фокусирани върху разработването на услуги за творци. Това е и мястото, където за първи път е разработено приложението за бизнес комуникация Workplace на компанията.

От Meta посочиха, че Мозери ще помогне на екипа на създателите на компанията в Лондон, който се фокусира върху подпомагането на определени потребители да печелят пари от публикациите си и да противодейства на бързото нарастване на TikTok. Компанията се опитва да се препозиционира като група от платформи, които позволяват електронната търговия в онлайн вселената, известна като „метавселената“, а не просто инструмент за рекламодателите да насочват реклами в дигитална среда.

Meta се бори да убеди инвеститорите в своята ориентация към метавселената, като акциите на компанията се сринаха по-рязко от Alphabet, сравнен с Big Tech, на фона на по-широкия спад на технологичните акции и тъй като нейните приложения губят позиции пред притежавания от Китай TikTok. Фирмата отчете първия си спад на приходите през второто тримесечие и даде слаби насоки за следващото тримесечие. Разработването и лансирането на метавселената се оказа скъпо, като подразделението за виртуална реалност загуби 2,8 милиарда долара през трите месеца до юни.

За да се противопостави на бурния растеж на TikTok, Meta се опита да имитира платформата с настройки на собствените си приложения, включително създаването на своя собствена функция за кратко видео, наречена „Shorts“. Компанията също така направи някои противоречиви промени в Instagram, давайки приоритет на алгоритмично генерираното съдържание пред публикации от приятели и приоритизиране на видеото. Този ход доведе до обратна реакция от страна на потребителите, включително и на такива като Ким Кардашиян. 

В социалните мрежи се появиха подигравателни миймове с послание "Направете Instagram отново Instagram".

Ходът на Мозери може да се разглежда като опит да очарова регулаторите в Обединеното кралство. Правителството иска да предостави на медийния пазач Ofcom повече правомощия да контролира Instagram и други социални медийни платформи чрез нов закон, наречен Закон за онлайн безопасността. Въпреки това придвижването на законопроекта беше компрометиран поради оставката на премиера Борис Джонсън и последвалото търсене на нов лидер.

Той също така сигнализира за по-широк тласък от Meta към отдалечена работа. На фона на пандемията от коронавирус главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг се открои като един от най-големите защитници на дистанционната работа сред лидерите в Силиконовата долина. През 2020 г. той започна да разрешава на определени служители да работят постоянно от вкъщи, преди по-късно да разшири политиката, за да обхване всички служители. Компанията също така разработи приложение, наречено Horizon Worlds, което позволява на хората да провеждат екипни срещи чрез своите слушалки за виртуална реалност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5