1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Ще възкръсне ли биткойнът?  

Технологии

Дойде ли краят на този тип технологии или напротив?

 

До неотдавна всички говореха за криптовалути, биткойни и блокчейн…, после изведнъж криптосветът се озова в поредната си зима. Дали това е краят или началото на истинския бум в този тип технологии? 

Ледена епоха 

„Предполагам, че криптозимата ще свърши в първата половина на годината, и ще започне траен ръст“, казва Благовест Белев. Той е сред пионерите в сферата на биткойн и криптовалутите у нас, занимава се с тях от 2013 г. През това време става свидетел на доста спадове в интереса и на периоди на огромно търсене като този, привлякъл погледите през 2020-а. 

„Сегашната ситуация с инфлация и лихви в световен план не се е случвала от 40 години, а когато този проблем излезе, той не изчезва бързо“, казва Благовест Белев. „Обикновено отнема около десетилетие, за да се изчистят дълговите нива и инфлацията да се вкара в някаква норма.“

Това, което според него е сигурно, е, че навлизаме в съвсем различна инвестиционна епоха, че тепърва ще разбираме какво точно означава това и как ще се променят пазарите. 

Крипто вяра

И все пак, специалистът е убеден, че блокчейн технологията вече е набрала нужното доверие така, че да се превърне в работеща алтернатива. Тъй като може да реши много от проблемите, които създават традиционните парични средства, главно заради възможностите за децентрализация. „Най-ценното нещо на блокчейн е, че може да се трансферира някаква стойност и това да бъде неутрално и независимо“, смята специалистът. 

Снимка: iStock

„Скоро имаше изследване за това какъв процент от всички интернет потребители притежават криптовалути. В някои държави, като Турция например, бяха стигнали 25%, на световно ниво са около 10% от потребителите. Мисля, че вече сме стигнали до тази точка, откъдето няма връщане назад“, смята инвеститорът. „Освен това, най-големият риск за забавяне или убиване на криптотренда е координирана световна забрана – не само в Европа, САЩ или Китай. В момента това ми се струва изключително малко вероятно, защото координацията в света падна на много ниско ниво“. 

„Очаквам следващото десетилетие да е по-инфлационно и при такива условия криптото ще се движи много повече от фундамента, отколкото от спекулативните намеси, които го водеха до момента“, казва Благовест Белев. 

Според него е важно да отделим двата показателя – фундамента, самото приложение на криптовалутите, и цената им. Ако в момента става дума за застой, той по-скоро е свързан с второто, докато приложенията растат. „Фундаментът и сега върви плавно нагоре, не е толкова волатилен, докато цената зависи от много други фактори, от настроението на пазара, от поетите рискове. 

 

Снимка: istockphoto.com
За да постигнат нещо нормално, качват толеранса си към риска и се насочват към инвестиции, които ще донесат доходи далеч на хоризонта. Биткойн и криптопроектите в дългосрочен план носят по-малко печалба. Така охлаждането на паричната политика доведе до отлив на интерес към всички видове по-дългосрочни и рискови активи, не само в криптовалутите“, казва специалистът. 

Според него прословутата „ледена епоха“ скоро ще свърши. Ще се озовем в изцяло различни условия, но това важи и за всички останали инвестиционни възможности. Инвестициите, които бяха най-успешни между 2008 и 2021 г. – в американските акции и особено тези на големите технологични компании, вероятно няма да са чак толкова успешни. „Изглежда, сякаш реалната икономика, която е загърбена от доста време, може да се справи доста по-добре“, предрича специалистът.  

Добро утро!

Далеч не всички криптовалути ще оцелеят, смята той, но именно в това е и смисълът от периодите на спад, които наричаме „зима“ – да отделят проектите, в които наистина има стойност. 

Едва 3 или 4 от общо 20 000 криптовалути са се оказали по-скъпи като равностойност в биткойни, ако се сравнят цените им през 2021 г. и при предишния цикъл – 2017-а. „Тази индустрия се променя много бързо“, обобщава Благовест Белев. „Буквално за 6 месеца имаме съвсем различна екосистема. Затова е важно човек да актуализира знанията и предпочитанията си. Да вижда какво е актуално и да пренасочва портфейла си“. 

Неговият съвет е в моментните турбулентни времена да се залага на доказалите се решения като биткойн и етериум, поне докато не премине зимата. „Когато дойде пролетта и се събере малко инерция в биткойна, може да се премине към нещата, които ще са актуални към момента“, съветва той. 

Как ще се отрази икономически комбинацията от кризи в световен план и напредъка на технологиите? В такъв нетипичен период кои активи се очаква да се окажат най-сигурни и кои – най-доходни?  

Още по темата – в интервюто на Благовест Белев за „Дигитални истории“.

https://karamanev.me/sreshti/blagovest-belev

 *статията не представлява съвет за инвестиция

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии