1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Крум Атанасов: Все повече българи притежават инвестицонно злато

Крум Атанасов: Все повече българи притежават инвестицонно злато

Цената на златото достигна шестмесечен връх в началото на 2023 г.

 

Интересът към инвестиционното злато се повиши многократно след пандемията и началото на войната в Украйна и последвалата растяща инфлация. Когато избухва коронакризата, настана една паника за злато, същото се случи и след нахлуването на Москва в Киев.

Снимка: bTV

Това каза в Бизнес Видео Подкаст Крум Атанасов, основател на igold.bg.

Цената на златото достигна шестмесечен връх в началото на годината и се очаква ралито да продължи през 2023 г. Сред факторите, които движат цената нагоре, са пазарните сътресения, повишаващите се очаквания за рецесия и нарастващите покупки на злато от централните банки, които движат търсенето, уточни експертът.

„Златото е нещо, което независимо от кризите – финансови, геополитически, винаги е убежище“, каза още Атанасов и допълни, че все повече хора у нас притежават инвестиционно злато.

„Става въпрос за актив, който се е доказал във времето. То поддържа покупателната си сила от няколко хилядолетия и е изключително стабилен актив. Основната цел обаче е да го опазиш“, допълва експертът.

Каква ще бъде 2023 г. за златото?

Снимка: Istock.com

Голяма част от перспективите за глобалните пазари за 2023 г. зависи от ходовете на паричната политика - доколко централните банки ще облекчат агресивните повишения на лихвените проценти на фона на забавящия се икономически растеж, или ще продължат политиката си в опит да охладят инфлацията.

По данни на Световния съвет по злато покупките на централните банки са увеличили резервите си в злато до най-високите им равнища от 1974 г., като ключови са огромните придобивки на Русия и Китай. Атанасов не случайно засегна и геополитическите фактори и по-специално ролята на големи икономики като Китай.

Снимка: bTV

Експертът коментира и разликата при инвестиция в злато и в криптовалути.

„Преди година някои смятаха, че биткойнът може да е конкуренция – дори да бъде дигитално злато. Пазарът вече се отказа от тази идея. Ако искате злато, ще трябва да си купите такова“, категоричен е Атанасов и допълва, че въпросът не е дали притежавате твърде много, а дали то е достатъчно.

Още по темата можете да проследите в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии