1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Идва ли краят на биткойн?

Финанси

ЕЦБ предвижда гибелта на криптовалутата

Служители на Европейската централна банка определиха основната крипотвалута - биткойн за "неподходяща" освен като метод на плащане, така и като инвестиционен инструмент.

Неотдавнашното стабилизиране на стойността на биткойн около 20 000 долара, спад от пика му през 2021 г. от около 69 000 долара, беше "изкуствено предизвикано "последно издихание", преди крипотвалутата да поеме по пътя към неуместността", което беше "предвидимо" дори преди колапса на борсата за криптовалута FTX, написаха Улрих Бинцел и Юрген Шааф в публикация в блога на банката. Те отхвърлят твърденията, че цифровите валутата ще се възстанови, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

Двамата членове на централната банка твърдят, че биткойнът е "съмнителен" като платежно средство поради своя "концептуален дизайн и технологични недостатъци", които правят трансакциите с него "тромави, бавни и скъпи". Те също така призоваха регулаторите да не дават легитимност на цифровата валута в името на иновациите.

"Биткойнът никога не е бил използван в значителна степен за законни трансакции в реалния свят", пишат още те. Бинцейл и Шааф също така казаха, че криптовалутата "не е подходяща като инвестиция" и че нейната пазарна оценка е "базирана единствено на спекулации".

"Биткойнът не генерира паричен поток или дивиденти, не може да се използва продуктивно или да осигурява социални ползи", пишат те.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии