1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

С какво TikTok си заслужи близо 350 млн. евро глоба в Европа?

Технологии

Това е най-голямата глоба, налагана на компанията досега

Водещият регулаторен орган на TikTok в Европейския съюз налага на компанията глоба в размер на 345 млн. евро за нарушаване на ключовия европейски закон за защита на личните данни, пише Forbes. 

Санкцията, обявена днес от Ирландската комисия за защита на данните, е свързана с обработката от страна на TikTok на чувствителни данни от деца на възраст между 13 и 17 години, които са използвали приложението, както и от деца под 13 години, чиито лични данни TikTok е обработвала като част от определянето на това дали са достатъчно големи, за да бъдат в платформата. (Потребителите трябва да са навършили 13 години, за да са в TikTok.)

Органът за защита на личните данни, който започна разследването през 2021 г., разгледа по-специално настройките на TikTok за публичност по подразбиране и инструмента "Family Pairing", както и процеса на проверка на възрастта на лицата, които регистрират акаунт. Тя също така провери дали TikTok е била достатъчно прозрачна по отношение на младите потребители относно техните настройки за поверителност. Органът установи, че през 2020 г. 

TikTok е нарушила няколко части от GDPR, включително членове, отнасящи се до обработката на данни на млади потребители и до така наречените "тъмни модели" - дизайнерски решения, които заблуждават или манипулират потребителите да предприемат определени действия в дадено приложение. В допълнение към големите глоби в размер на стотици милиони, Комисията изисква от TikTok да приведе обработката на данни в съответствие с изискванията до края на годината.

Това е най-голямата санкция на TikTok от регулаторните органи до момента, но това не е първият случай, в който гигантът на социалните медии е наказан за грешни стъпки по отношение на поверителността и безопасността на децата; по-рано тази година британският орган за защита на данните наложи на TikTok глоба от 12,7 милиона евро (почти 16 милиона долара) за нарушаване на британските закони за защита на данните при обработката на информация за деца. През 2021 г. холандските власти издадоха глоба от 750 000 евро (почти 1 млн. долара) за подобни нарушения. А още през 2019 г. Федералната търговска комисия постигна споразумение с TikTok (тогава Musical.ly) на стойност 5,7 млн. долара по същия повод. (Все пак през 2022 г. ByteDance отчита приходи от 80 млрд. долара).

"TikTok е платформа за потребители на възраст над 13 години", заяви говорител в отговор на наложената глоба от Обединеното кралство, с която компанията не се съгласи. 

"Инвестираме много, за да помогнем на лица под 13 години да не влизат в платформата, а нашият 40 000-членен екип по безопасността работи денонощно, за да поддържа платформата безопасна за нашата общност." Седмици преди налагането на глобата TikTok стартира и проект Clover - аналог на проекта Texas в САЩ - в опит да защити по-добре европейските потребители на TikTok и техните данни и да отговори на опасенията за достъпа до тази информация в Китай.

През първото тримесечие на 2023 г. TikTok е премахнала близо 17 милиона акаунта, за които се смята, че са на възраст под 13 години, и 91 милиона видеоклипа, които са нарушили правилата ѝ, според последния ѝ доклад за прилагане. Повече от една четвърт от тези постове са били свалени заради нарушения на правилата, свързани с безопасността на непълнолетните.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии