1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

За две години: Двойно повече обяви за работа, в които се споменава изкуствен интелект

Технологии

От началото на 2016 г. броят на хората, които казват, че притежават умения в областта на изкуствения интелект, се е увеличил 9 пъти

 

Откакто изкуственият интелект започна да процъфтява в края на миналата година, се появиха много въпроси и опасения. Ще бъде ли засегната работата ми, ще бъда ли уволнен, ще се промени ли ежедневието ми заради генеративния изкуствен интелект? 

Все още няма отговор на много от тези въпроси, но вече е ясно, че изкуственият интелект ще има огромно въздействие върху пазара на труда. И това въздействие вече е започнало.

Според нови данни от платформата за работа и контакти обявите за работа в LinkedIn, в които се споменава изкуствен интелект (ИИ), са се увеличили повече от два пъти в световен мащаб между юли 2021 г. и юли 2023 г., пише CNBC.

Снимка: Pexels

В някои държави увеличението е още по-голямо в сравнение със средното за света 2,2 пъти - във Великобритания то е 2,3 пъти, а в Германия и Франция скокът е съответно 2,6 пъти и 2,8 пъти.

Промяната се случва във всички индустрии, казва Оливие Сабела, вицепрезидент на LinkedIn Talent Solutions. 

"Виждаме, че търсенето на умения в областта на изкуствения интелект все повече се появява в широк спектър от индустрии и географски райони", каза той. 

"Тези обяви за работа варират от длъжности, в които специалистите ще работят директно по разработката на ИИ, например инженер по ИИ, до обяви за работа, в които ИИ е посочен като необходимо умение - например мениджър на дигитални продукти или консултант по киберсигурност", обясни Сабела.

Потенциалните служители реагират на тази промяна, насочена към превръщането на ИИ във все по-голяма част от работните места.

"Обявите за работа в LinkedIn, в които се споменава изкуствен интелект или генеративен ИИ, отбелязват 17% по-голям ръст на кандидатурите през последните две години в сравнение с обявите за работа, в които не се споменават такива неща", се казва в доклада на платформата "Глобални тенденции при талантите", публикуван този месец.

Дори и сред тези, които все още не кандидатстват за работа, свързана с изкуствен интелект, апетитът за използване на най-новите технологии е очевиден, показва проучване на LinkedIn сред близо 30 000 професионалисти от страни по целия свят.

89 % от анкетираните професионалисти в световен мащаб заявиха, че се вълнуват от използването на ИИ. Не всички страни обаче са толкова ентусиазирани - например само 76% от професионалистите във Великобритания са съгласни с това. 

57 % процента от професионалистите в световен мащаб заявиха, че искат да научат повече за ИИ. Това се отразява на повишаването на уменията за работа с ИИ, като все повече потребители на LinkedIn заявяват, че знаят как да работят с инструменти и продукти, базирани на изкуствения интелект.

"Темпото, с което членовете на LinkedIn добавят умения с изкуствен интелект в профилите си, се е увеличило почти двойно само след стартирането на ChatGPT", казва Сабела. От началото на 2016 г. броят на хората, които казват, че притежават умения в областта на изкуствения интелект, се е увеличил девет пъти, добави той.

Тъй като и работодателите, и служителите се опитват да се адаптират към бъдещето на работата, което включва ИИ, уменията се превърнаха в гореща тема. Появиха се въпроси за това кои умения са необходими и колко развити трябва да бъдат те, като някои твърдят, че дори основните познания могат да бъдат полезни.

Изграждането на умения в областта на ИИ е важно, тъй като работната среда се променя, а очакванията и изискванията към работните места се променят, каза Сабела.

"Развиващите се набори от умения са дългосрочна промяна и нещо, което вече е на преден план за много бизнес лидери", обясни той.

Така че, тъй като става пределно ясно, че ИИ ще окаже влияние върху работните места и работата за всички в бъдеще, разширяването на уменията ви се разглежда като все по-важно, когато става въпрос за осигуряване на кариера в бъдеще.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии