1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Умни очила и изкуствен интелект: Как Зукърбърг ще развива метавселената

Технологии

Потребителите на различните приложения за чат на Facebook като WhatsApp и Messenger скоро ще могат да споделят цифрови стикери

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг търси дигитални асистенти, умни очила и изкуствен интелект, за да подпомогне развитието на метавселената, пише CNBC. 

Снимка: iStock

Meta разполага с нови инструменти за изкуствен интелект и одобрени от известни личности цифрови асистенти, които главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се надява да помогнат за стартирането на метавселената. 

Зукърбърг показа софтуера за изкуствен интелект, както и новата слушалка за виртуална реалност Quest 3 и най-новите умни очила Ray-Ban на конференцията Connect за разработчици на VR в централата на Meta в Менло Парк, Калифорния.

Потребителите на различните приложения за чат на Facebook, като WhatsApp и Messenger, скоро ще могат да споделят цифрови стикери, които могат да се създават автоматично чрез писмени подкани, възползвайки се от популярността на технология като ChatGPT.

Снимка: iStock

Например потребителите могат да напишат подкана "пица играе баскетбол", за да генерират глупаво изглеждащ цифров стикер на карикатурно парче пица, което държи баскетболна топка.

Зукърбърг представи и нови инструменти за редактиране, задвижвани от изкуствен интелект, които ще се появят следващия месец в притежавания от Meta Instagram и които ще позволят на потребителите да променят своите снимки и картинки с писмени подсказки. Той показа на демонстрация как различни подсказки могат да променят една от снимките от детството му, така че на едното изображение да е облечен в грозен пуловер, а на другото да е със синя коса. Той също така преработи снимка на кучето си Beast, за да прилича на нещо подобно на фигурка оригами.

Моделът за компютърно зрение Emu на компанията захранва новите инструменти за изкуствен интелект. Софтуерът Emu може да генерира изображения за около пет секунди, каза той. 

Потребителите ще могат автоматично да генерират реалистични визуализации в рамките на чат инструментите на Meta, подобно на начина, по който хората използват приложението Midjourney AI в рамките на услугата за съобщения Discord. 

Новият дигитален асистент Meta AI на компанията е като ChatGPT, който генерира сложни отговори на текстови запитвания. Цифровият асистент може да получи достъп до системата на Microsoft Bing, за да му помогне да състави отговори на подкани, които изискват информация в реално време, каза Зукърбърг.

Meta си партнира с различни знаменитости като Парис Хилтън, Мистър Бийст и Кендъл Дженър, които представляват цифрови персонажи. Например потребителите могат да задават на цифров асистент на име Лорена - изигран от знаменитостта Падма Лакшми - въпроси, свързани с пътувания, а Лорена вероятно ще предлага съвети, свързани с пътуванията. Или пък могат да играят игра на Dungeons & Dragons с разказвач, наречен господар на подземията, изигран от рапъра Снуп Дог.

Зукърбърг заяви, че потребителите ще могат да създават свои собствени цифрови асистенти, но компанията иска да тества тази възможност с избрани компании, преди да я разпространи по-широко. 

Снимка: iStock

Големият план е хората да взаимодействат с тези дигитални асистенти с изкуствен интелект във все още неизградената метавселена на компанията - дигиталната вселена, която струва на Meta милиарди долари на тримесечие, докато се опитва да създаде компютърна платформа от следващо поколение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии