1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Kademlia - Непознатото българско откритие

Технологии

Системата е разработена почти на шега, но на нея се крепи цяла индустрия

 

Чували ли сте за Kademlia? Не, не е случайно, че е изписано на латиница. Защото познатата на български стара дума, синоним на „късметлия“, е и името на едно от най-значимите технологични решения в света на информационните технологии, създадено от българин.  

Снимка: iStock

Възпитаникът на ТУЕС и MIT Петър Маймунков разработва почти на шега системата, която се използва широко в света на децентрализираните решения – от BitTorrent до Ethereum. Kademlia се оказва точното решение в началото на хилядолетието, когато интернет направи решителната крачка от централизираните системи към направлението, което ни отведе до блокчейн.

От торенти до биткойни 

И така: какво е Kademlia? Дистрибутирана хаш таблица. Казано по-просто – алгоритъм, който позволява голям брой компютри да работят заедно, като се организират сами, без централизиран сървър, и да си разменят ресурси. 

Благодарение на Kademlia се роди системата на торентите, която за първи път показа, че онлайн може да съществува мечтаната децентрализация – разменянето на данни да се случва, без да има единен сървър, който пък да принадлежи на компания или държава. 

Снимка: I Stock

След това същият принцип намери благодатна почва в блокчейна. А Kademlia не остана в историята, вместо това се оказа прекрасно решение и в новите условия. На плещите на този алгоритъм, създаден от българин, се крепи втората най-разпознаваема криптовалута – етерът. 

Петър Маймунков завършва ТУЕС през 1997-а. Пътят му продължава към Харвард с бакалавърска степен по компютърни науки, следва магистратура в Нюйоркския университет и докторат в митичния MIT. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии