1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

В крайна сметка… кой е Сатоши Накамото?

Технологии

На 3 януари 2009 г. е генериран първият базов блок данни, който застава в основата на блокчейна.

 

Биткойнът и криптовалутите изживяха безброй главоломни възходи и крахове. Днес се намираме в поредната криптозима, която все ни е все по-трудно да предположим докъде ще ни заведе. Но ако в света на блокчейн технологиите всичко се променя изключително бързо, има и един въпрос, който не спира да бъде актуален и продължава да търси своя отговор. Кой е Сатоши Накамото? Митичният създател на биткойн…

Кой си?

2009-а, онлайн се появява поредната алтернативна нова платформа, който обещава, че ще революционализира целия финансов свят. Някой си Сатоши Накамото превежда на своя колега Хал Фини някакви странни виртуални пари, които все пак пристигат. По този начин заработва първият блокчейн, появява се първата и най-силна до днес криптовалута – биткойнът. Ражда се цял нов технологичен свят, на децентрализираните приложения.

Работата по проекта официално стартира през 2007-а. Година по-късно за първи път се появява онлайн митичното име. През август някой с прякора Сатоши Накамото създава сайта bitcoin.org с помощта на услугата anonymousspeech.com, която позволява собственикът да остане анонимен.

Снимка: iStock
От самото начало, който и да използва псевдонима, той държи истинското му име да остане скрито. През октомври 2008-а със същия псевдоним е разпратен на избран списък от хора защитен с парола документ, в който накратко е описано какво представлява биткойн, защо начинанието е важно и как е устроена архитектурата. Още тогава доста хора се учудват, че уж им пише японец, но с безупречен английски. 

Къде си?

На 3 януари 2009 г. е генериран първият базов блок данни, който застава в основата на блокчейна. С него са генерирани и първите 50 биткойна. В основата на проекта стоят 30 000 реда код, които през следващите години ще генерират 21 милиона биткойна. Те ще бъдат разпределени чрез „копаене“, а от тях до днес са „пуснати“ около 18,5 милиона.

Само 6 дни по-късно е пусната първата версия на основния софтуер, който може да бъде свален и използван от всеки желаещ. На 12 януари 2009 г. се случва първата транзакция, която споменахме, Сатоши превежда биткойни на американския програмист Хал Фини.

Снимка: iStock
Последната важна стъпка е извървяна на 22 май 2010 г. Програмист от Флорида предлага 10 000 биткойна, за да си купи две пици, негов колега приема сделката, за първи път биткойн се ползва за реално разплащане. А продавачът получава за пиците криптовалута, която дори при днешните цени би струвала над милиард долара.

През следващите месеци Сатоши пише доста често във форума на основните разработчици на блокчейна на биткойн. Обсъжда технически детайли, дава си мнението, работи по софтуера.

На 23 април Сатоши Накамото публикува отговор на въпрос в биткойн форума bitcointalk.org, където редовно обсъжда различни изникнали въпроси. Този път темата е сравнително рутинна, обсъжда се рискът от DDoS атаки над мрежата. После… просто изчезва. Скоро става ясно, че е доверил проекта на един от близките си колеги – Гевин Андерсън, и на останалите съмишленици.

Там стой си…

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5