McAfee, шеметът на Силициевата долина

Технологии

Създател на софтуер, който призовава потребителите да не купуват продукта му - вижте любопитната история на Джон Макафи.

 

Много често обръщаме поглед към силните на деня в Силициевата долина и има защо – немалко от тях днес са сред най-богатите хора на планетата, сред тези, които чертаят бъдещето. Е, този образ стои извън всякакви рамки и макар че със сигурност сте чували името му, надали подозирате каква е прелюбопитната му история. 

McAfee е повече от разпознаваема марка – това беше първата антивирусна програма от времената, когато компютрите едва започваха да завладяват живота ни. 

Сигурно е така 

„При демокрацията властта се дава, не се взема. Но все още е власт. Любовта, състраданието, грижата нямат място при нея. Но тя е гориво за алчност, враждебност, ревност… Всяка власт разваля. Внимавайте какви правомощия давате на демокрацията.“ 

 

Достойният за Макиавели цитат се появи в туитър профила на Джон Макафи в 19:00 ч на 18 юни 2021-а. Това се оказа и последният му туит, преди 5 дни по-късно да бъде открит мъртъв в килията си в затвора в Барселона. 

 

Звездата му изгрява през 1987-а, когато създава първия комерсиален софтуерен продукт, призван да пази компютрите от вируси и го кръщава на себе си, както и компанията – McAfee Associates. Това е не само първата комерсиална антивирусна програма, но и първият софтуер, продаван по интернет. Две революции, които предопределят много от бъдещото развитие на софтуерния свят. 

А как се стига дотам? В края на 60-те Макафи работи като програмист за НАСА по програмата „Аполо“, след това стига до позицията архитект на операционната система, разработвана от „Ксерокс“.

 През 1980-а е нает от компанията „Локхийд“ и там вижда „Брейн“ – според мнозина това е първият компютърен вирус. Антивирусните програми се оказват огромен пазар в началото на 90-те, когато изведнъж персоналните компютри се превърнаха от лукс за университета в украса на домовете. Компанията бързо трупа сериозни печалби и се разраства. През 1994-а Макафи продава дела си и напусна поста начело. 

Макафи срещу McAfee

Постепенно си заслужи името на най-странната птица в Силициевата долина.

Използваше всеки повод, за да призовава хората… да не си купуват продуктите на създадената от него софтуерна компания. Защото няма да ги пазят от вирусите, а само ще товарят компютрите им. Компанията носеше неговото име чак до 2014 г.

Тогавашни McAfee се сдоби с нови собственици – Intel я купиха срещу впечатляващите $7,7 милиарда. Решиха да сменят названието, а Макафи специално им благодари, че са го освободили от връзката с „най-лошия софтуер на планетата“. 

Това обаче не продължи дълго. Няколко години по-късно, очевидно опирайки се на добрия имидж на марката, Intel отново прекръсти звеното си за киберсигурност с фамилията на нашия герой. 

Като на филм 

После Макафи създаде още няколко софтуерни компании, сред които и чат приложението PowWow, но така и не достигна комерсиалния успех на първото си начинание, носещо неговото име. 

Богатството му достигна 100 млн. долара в началото на века, а после, заради финансовата криза, през 2009-а се сви впечатляващо до 4 милиона по собствените му признания. Решил да инвестира в недвижима собственост точно когато продажбите в САЩ рухнаха. 

През 2013-а напусна Америка и се пресели в Белиз. Твърдеше, че причината е да работи по изследването на медицинските приложения на различни халюциногени… Наложи му се да напусне панически централноамериканската държава заради… подозрения за убийство. 

 После реши, че е добра идея да стане… президент на САЩ. Неуспешно се опита да бъде издигнат като кандидат на Либертарианската партия за изборите през 2016-а и 2020-а. Не му се получи, но и двата пъти не беше далеч от официалната номинация. При втория опит, заради проблемите му със закона, се наложи да премести щаба си в Куба. Докато на хавайското пристанище „Хемингуей“ го чакаше любимата му яхта. 

Подобно на други пионери на компютърния свят, той често повтаряше, че трябва да внимаваме много с използването на личните си данни онлайн, със съгласията, които даваме

Последните му големи начинания бяха в областта на криптовалутите. Той често повтаряше, че данъците са незаконни. И дори се хвалеше публично, че чрез крипто е успял да спре да плаща своите… 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст