1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Плаваща соларна инсталация се движи със слънцето

Технологии

Proteus е направен със супер модерна технология

В езеро в Холандия плува лъскав кръгъл остров, покрит с десетки слънчеви панели.

Но това не е обикновен слънчев масив, нито дори просто една от многото нови плаващи слънчеви ферми, инсталирани в езера, резервоари и крайбрежни зони по света. Това е така, защото неговите панели правят нещо, което никоя от тези други плаващи слънчеви инсталации не може да направи, а именно внимателно проследяване на слънцето, докато се движи по небето, за да улови възможно най-много лъчи, пише BBC.

Тази блестяща инсталация, наречена Proteus (Протей) на древногръцкия бог на морето, е сред първите, които комбинират плаващи слънчеви панели с технология за проследяване на слънцето – всичко това в опит да увеличи максимално количеството чисто електричество, което може да произведе.

Островът, плаващ в Oostvoornse Meer, езеро в югозападна Холандия, е покрит със 180 от тези движещи се слънчеви панели с общ инсталиран капацитет от 73 киловата пикова мощност (kWp). Това е малко количество в свят, който бързо се опитва да премине към възобновяема енергия, но SolarisFloat, португалската компания, която е изградила Proteus, вярва, че тази малка инсталация може да бъде увеличена, за да генерира големи количества чиста електроенергия – и най-важното, без да заема ценна земя .

Снимка: Getty Image
Слънчева революция

От бразилската Амазонка до Япония, плаващите слънчеви панели преживяват бум по целия свят. Плаващият слънчев капацитет нарасна значително през последното десетилетие, от 70 MWp през 2015 г. до 1300 MWp през 2020 г. Очаква се пазарът на технологията да расте с 43% годишно през следващото десетилетие, достигайки 24,5 милиарда долара до 2031 г.

„Плаващата слънчева енергия е доста нова опция, но има огромен потенциал в световен мащаб“, казва Томас Рейндъл, заместник-изпълнителен директор на Института за изследване на слънчевата енергия в Сингапур (Seris). Покриването на само 10% от всички създадени от човека резервоари в света с плаваща слънчева енергия ще доведе до инсталиран капацитет от 20 теравата (TW) – 20 пъти повече от глобалния слънчев фотоволтаичен капацитет днес, според анализ на Seris.

 

   

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии