1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Дават ни до 15 бона за соларни панели на покрива

БГ Бизнес

Помощ ще има и за изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода

В България идеята за енергийна ефективност не е узряла напълно, не с малки стъпки вървим към прогрес.

Постигането на добра енергийна ефективност в дома е начин трайно да намалим сметките, да подобрим комфорта и да допринесем за опазването на околната среда. 

Затова у нас ще се работи по няколко направление в посока енергийна ефективност. Предстои 440 млн. лв. да бъдат отворени за кандидатстване за соларни инсталации - 240 млн. лв. са през Министерството на енергетиката и са за домакинствата, а още 200 млн. лв. – за бизнеса, съобщават "Активни потребители".

До 15 хил. лв. безвъзмездно финансиране може да получи домакинство, за да си изгради фотоволтаична система до 10 KW. Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването. За изграждането на такова съоръжение цените варират между 10 и 13 хил. лв. за фотоволтаична система, достатъчна да покрива нуждите на дадено домакинство.

Снимка: Getty Image

Мрежова система с мощност от 3kW, 5kW, или при по-голямо домакинство - 8-10kW, са достатъчни за енергийни битови нужди. Например, 5kW соларни панели са достатъчни за 4-5 членно домакинство. Подобна инсталация може да захрани хладилник, няколко телевизора, осветление с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, голям климатик или няколко малки, различни електроуреди, които не се използват постоянно, водна помпа.

Помощ ще има и за изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода - максималният размер на безвъзмездното финансиране се предвижда да е в размер до 1955,83 лв.

Средствата са от Националния план за възстановяване и устойчивост по компонента за нисковъглеродна икономика. Допустимите кандидати трябва да обитават собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда.

Детайли за енергийната подкрепата

Проучване на МРРБ сочи, че близо 93% от жилищните сгради у нас имат нужда от енергийно обновяване.

По Плана за възстановяване и устойчивост МРРБ ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната.

Кандидатстването ще е до 31 март 2023 г., а сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране.

Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31 декември 2023 г., като одобрените жилищни сгради ще получат 80% безвъзмездна финансова помощ, а останалите 20% ще са за сметка на собствениците.

Всяка сграда ще бъде оценявана по няколко критерия, основният сред тях е след изпълнението на мерките да бъде постигнато 30% или повече спестяване на първична енергия, намаление на емисиите СО2. Важно е да има съгласието на минимум 67% от собствениците, но колкото по-висок е процентът на участващите, толкова по-голям е шансът сградата да бъде включена в програмата. 

Необходимо е за сградата да има направено техническо обследване, сертификат за енергийна ефективност, в който точно да са описани мерките, които трябва да се предприемат, както и технически паспорт и архитектурно заснемане. Ще се финансират само конструктивно здрави сгради. За кандидатствалите и одобрени до края на март догодина ще бъдат покрити 100% от разходите, а за тези от април до края на годината – 80%.

 

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии