1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Британците търсят соларни панели, за да спестят от сметките за ток

ESG

Само за август са направени десет пъти повече запитвания

Търсенето на слънчеви панели във Великобритания нараства значително заради очакваното увеличение на сметките за енергия с 80%. Само за август се правят десет пъти повече запитвания, предава BBC.

По данни на Solar Energy UK всяка седмица се правят над 3000 слънчеви инсталации в сравнение с 2020 г., когато техният брой е достигал по 1000 седмично.

Соларните технологии стават по-привлекателни, тъй като възобновяемата енергия е по-чиста, но става все по-евтина. Специфичното обаче е, че фотоволтаиците трябва да бъдат инсталирани, което значи да се помисли за предварителната инвестиция.

Само до преди десет години една система от слънчеви панели на Острова е струвала около 20 000 паунда и се е изплащала за приблизително десетилетие. Сега са необходими 4-5 години за възвръщаемост на инвестицията, тъй като цените са се понижили с повече от 60%. Една система, която отговаря на всички стандарти, излиза между 9000 и 11 700 паунда. Крайната цена зависи от размера на системата, вида панел, качеството на компонентите, достъпността и състоянието на покрива и монтажниците.

В края на миналата седмица британският енергиен регулатор съобщи, че през октомври цените за енергия ще се увеличат с 80% и средногодишната сметка за зимния сезон ще достигне 3600 паунда, а през януари 2023 г. се очаква корекция с още 50% нагоре.

Много къщи в Обединеното кралство не са проектирани за промените в климата и затоплянето, но собствениците на жилища се адаптират, а също така се мотивират да търсят решения заради предстоящото поскъпване на енергията.  

Доклад на Solar Energy UK посочва, че със солари един типичен дом може да намали сметките с повече от 300 паунда на година, а при домакинства, които се отопляват изцяло с електричество, могат да спестят повече от 900 паунда на година, въпреки че повечето британски домакинства са на централно отопление на газ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии