1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

"Уестингхаус" ще проектира първата атомна електроцентрала в Полша

Свят

Проектът е за 3 енергоблока, които ще са базирани на най-модерния ядрен реактор от поколение III+

Американските компании "Уестингхаус Електрик" и "Бектъл" и "Полски атомни електроцентрали" (Polskie Elektrownie Jądrowe) подписаха договор за проектиране на първата полска атомна електроцентрала на площадката в Любиатово-Копалино, Померания, съобщиха от "Уестингхаус", цитирани от БТА.  

На церемонията във Варшава присъстваха полският премиер Матеуш Моравецки, Анна Лукашевска-Тжециаковска, пълномощен представител на правителството по стратегическата енергийна инфраструктура на Полша, и посланикът на САЩ в Полша Марк Бжежински.

Договорът предвижда разработване на подробен проект за три енергоблока, които ще се изградят на определената площадка и които ще са базирани на най-модерния ядрен реактор от поколение III+ с технологията на "Уестингхаус" AP1000, разработване на подробен проект за конвенционалната част на енергоблоковете, както и осигуряване на съдействие за полската компания при изготвянето на необходимата лицензионна документация, програми за обучение и процедури за експлоатация и поддръжка. Срокът на договора е 18 месеца, като изпълнението на дейностите по него започват веднага. 

Очаква се първият полски ядрен реактор AP1000 да влезе в крайна, търговска експлоатация през 2033 г., съобщават от "Уестингхаус". Те отбелязват, че AP1000 е единственият действащ реактор от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, модулен дизайн на конструкцията и най-малката площ за MWe на пазара. Посочват още, че в САЩ, на площадката „Вогтъл“ в Джорджия, един блок AP1000 е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, а вторият блок наскоро е завършил първоначалното си зареждане с ядрено гориво, като търговската му експлоатация се очаква по-късно тази година или в началото на 2024 г.

Четири реактора с технологията AP1000 в момента поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, там се изграждат още шест реактора със същата технология. По-рано тази година България избра технологията AP1000 за своята програма за нови ядрени реактори, а технологията се разглежда за множество други обекти в Централна и Източна Европа, Обединеното кралство и Северна Америка, посочват от "Уестингхаус".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии