1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

За две години близо 2000 мегавата ще са присъединените нови ВЕИ мощности

За две години близо 2000 мегавата ще са присъединените нови ВЕИ мощности

Рекордите в производството на енергия от ВЕИ това лято са надминали производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй"

За две години близо 2000 мегавата ще са присъединените нови ВЕИ мощности. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на кръгла маса на тема "Разгръщане на потенциала за вятърната енергия на сушата в България", предава БТА. По думите му за година и половина са изградени и въведени над 1700 мегавата, като очакванията са до края на годината да се присъединят още около 200-300 мегавата. 

Цачев посочи, че рекордите, поставени в производството на енергия от възобновяеми източници това лято са надминали производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Той обаче обърна внимание, че това е соларна енергия и не е най-доброто производство, защото само в някои часове от денонощието може да се произведат големи количества. В момента часовата използваемост на ВЕИ на годишна база е от порядъка на 1500 часа, защото България все още не може да разгърне вятърния потенциал на страната. В ЕСО има подадени заявления за инвестиционни намерения за над 7000 мегавата вятърна енергия. Те обаче засега са само инвестиционни намерения, добави той. 

Според изпълнителния директор на ЕСО най-важното е да се облекчи административната тежест пред развитието на проекти за вятърна енергия и те да станат част от енергийния микс на България във възможно най-кратки срокове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии