1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Непопулярни мерки: Тази компания иска служителите да се управляват сами

Свят

Ще проработи ли този подход?

 

Bayer, производителят на Alka-Seltzer, Claritin и други популярни лекарства без рецепта, е в затруднено положение и неговият ръководител смята, че има план за извеждане на компанията от него.

Идеята включва съкращаване на корпоративната бюрокрация, предоставяне на повече контрол на служителите и в резултат на това компанията ще може да прилага ефективни иновации, пише Business Insider. 

Главният изпълнителен директор Бил Андерсън, който е начело на компанията от юни 2023 г., дори има измислено корпоративно име за своя некорпоративен план: "Динамична споделена собственост".

"Наемаме високообразовани, обучени хора, а след това ги поставяме в тези среди с правила и процедури и осем нива на йерархия", каза Андерсън. "След това се чудим защо големите компании са толкова неубедителни през повечето време."

Планът на Андерсън включва радикално нов облик на работното място.
В традиционната корпоративна среда организационната схема е насочена нагоре: Служителите на по-ниско ниво имат мениджъри, тези мениджъри имат мениджъри и т.н. до върха на веригата. 

Андерсън заяви, че служителите са изразили проблеми с тази традиционна структура, особено в големите компании. По данни на Bayer в компанията работят малко под 100 000 души.

"Хората обичат компанията; обичат своеобразната култура, науката и ангажираността към пациентите, но в общи линии казват: "Все по-често не можем да свършим нищо", казва Андерсън. "Прекалено трудно е да се одобряват идеи или трябва да се консултираш с толкова много хора, за да се случи нещо".

Съкращаване на правилата с 99%

Андерсън заяви, че планът включва съкращаване с 99% на буквалния корпоративен правилник - наредбите на Bayer, които са повече от 1300 страници. "Това всъщност е по-дълго от "Война и мир" и много по-малко вълнуващо", каза той във видео за плана за реорганизация. 

Следва ключова част от предложението на Андерсън: Съкращаване на голяма част от мениджърите на средно ниво и оставяне на служителите да избират проектите, които искат да изпълняват.

По време на фирмено обучение в Ню Джърси служителите на подразделението за потребителско здраве на Bayer се запознаха с тази нова структура, съобщи The Wall Street Journal.

Според доклада служителите са седнали в кръг и са получили възможност да застанат в средата, за да споделят идея. Ако колегите им проявявали интерес към концепцията, те можели да се присъединят към колегите си в средата на кръга.

"Вие ще се самоорганизирате", казва корпоративен инструктор по време на сесията, според The Journal. 

Компанията не е разкрила колко мениджъри ще бъдат съкратени. Хиляди мениджъри в САЩ ще бъдат реорганизирани в различни позиции, докато други длъжности ще бъдат премахнати, според The Journal.

Планът на Андерсън ще намали организационните разходи с около 2 млрд. евро, или около 2,17 млрд. долара.

Плановете за реорганизация не са породени единствено от недоволството на служителите. Инвеститорите също изискват да видят бърз обрат от страна на фармацевтичния гигант, според The Journal.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии