1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Коя е първата компания в Турция, която въвежда 4-дневна работна седмица? (ВИДЕО)

Коя е първата компания в Турция, която въвежда 4-дневна работна седмица? (ВИДЕО)

Моделът на работа получава силна подкрепа от служителите на Aksa Akrilik

Година след като турската компания за производство на акрилни влакна Aksa реши да тества все по-популярната концепция за 4-дневна работна седмица, тя вече е първата в страната, която въвежда този модел на работа, предава Bloomberg. Ръководството няма да променя възнагражденията на служителите, става ясно от публикацията.

Aksa изпробва по-кратката работна седмица с цел да подобри оперативната ефективност и да насърчи постигането на баланс между професионалния и личния живот.

Разположена в град Ялова, в компанията работят 1200 души. Промените не обхващат онези служители, които са на договор за почасово заплащане или полагат извънредни смени. 

4-дневната работна седмица получи силна подкрепа от служителите. Този модел допринесе за по-силната подкрепа и духа в компанията“, коментира главният изпълнителен директор на Aksa Akrilik Дженгиз Тас.

Опитът показва, че ангажираността на екипите към работата достига удивителните 94% при четиридневната работна седмица. Повишават се също производителността и мотивацията сред служителите. Кандидатурите за работа също са се увеличили значително, изтъква главният изпълнителен директор.

Aksa е първата голяма компания в Турция, която се застъпва за този модел, въпреки че много други компании по света експериментират и отчитат добри резултати.

Милиардерът Стив Коен заяви преди седмица, че очаква все повече фирми да преминават към този начин на работа. Британско проучване също установи, че компаниите, които изпробват модела, не се връщат към познатия петдневен стандарт.

Междувременно германски компании започнаха да тестват кратката работна седмица в борбата с трудовата криза.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии