1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Мениджър от Финландия: 3 фрази, които използваме на работното място в най-щастливата страна

Свят

Два основни фактора помагат на финландците да намерят щастие на работното място: високото ниво на доверие в институциите и колегите, както и баланс между професионалния и личния живот

Финландия е най-щастливата страна в света за седма поредна година, според последния доклад за щастието в света. 

Два основни фактора помагат на финландците да намерят щастие на работното място: високото ниво на доверие в институциите и колегите, както и силният фокус върху баланса между професионалния и личния живот, казва Мийка Макитало, главен изпълнителен директор на HappyOrNot, цитиран от CNBC. 

Базираната във Финландия компания произвежда бутоните за обратна връзка с усмихнато лице, които се използват на летищата и в други търговски обекти по целия свят. За нея работят 56 души във Финландия, които са от 15 различни националности, както и около 15 души в САЩ и около 5 работници във Великобритания.

Като бизнес лидер Макитало казва, че има три фрази, които отразяват финландския манталитет, свързан с намирането на щастие и удовлетворение от работата.

"Никой не се ражда научен"

По същество тази фраза подчертава, че "никой не се ражда като професионалист" и "винаги има какво да се научи", казва Макитало.

Фразата има за цел да даде възможност на хората да се стремят да вършат страхотна работа, дори ако все още се учат на работното място. 

"Ако мечтаете за нещо, опитайте го", казва той. "Кандидатствайте за позициите, към които се стремите. А когато се сдобиете с нещо, научете се как да го правите."

Експертите са съгласни, че нагласата за растеж в работата или вярата, че можете да подобрите уменията си с практика, е привлекателно качество за служителя.

Финландската фраза също така подчертава, че е нормално да допускате грешки в процеса на учене, стига да използвате този опит и всяка конструктивна обратна връзка, за да се подобрите.

Това е успокояваща идея, казва Макитало, че "не се изисква или не се очаква да овладееш нещо още първия ден. Бъдете милостиви към себе си."

"Сериозните делови въпроси се решават; в противен случай ще бъдем като пилетата на Мария на свобода"

Тази фраза идва от класическия финландски роман "Незнайният войн" и се използва, за да се каже, че екип от войници ще се погрижи за делата, които се очакват от тях, казва Макитало. След като изпълнят задачата, те ще се успокоят с идеята, че са "пилета на свобода", като нещо положително: Свършили са си работата и ще използват останалото време, както намерят за добре.

Като оставим настрана забавните образи, Макитало казва, че тази фраза има за цел да подчертае плоската йерархия, характерна за финландската работна култура. Основният извод е: "Всичко, което е спешно, ще бъде взето под внимание. Но ние не се интересуваме от структури, шефове - не идвайте тук да ми казвате какво да правя", казва Макитало. "Аз знам какво трябва да правя. И аз определям приоритетите." 

Като главен изпълнителен директор Макитало казва, че подкрепя получаването на обратна връзка директно от служителите си. "Всеки в организацията може да дойде при мен и да каже: "Мика, това няма никакъв смисъл. Коригирай стратегията."

"Смятам, че това е добра обратна връзка, особено ако се основава на факти", казва той.

Финландските работници може и да имат различни роли и отговорности по отношение на надзора, но "всички ние сме равностойни сътрудници и това засилва това", казва Макитало.

То също така предотвратява микромениджърското поведение и може да даде възможност на работниците да поемат отговорност за работата си. "Когато всички в организацията познават стратегията и визията, те могат да действат самостоятелно и не е необходимо да им се казва какво се изисква", добавя той.

"Напред", каза бабата в снега

Друга визуална метафора, тази фраза има за цел да помогне на хората да се справят с предизвикателствата.

Идеята зад това е: Да не се притесняваме, да не се занимаваме с това, ще се погрижим за него, когато започнем да се движим напред.

"Съществува тази приказка, че дори в четири метра сняг дори една баба може да си каже: "Хей, това не е голяма работа", казва Макитало.

Тази фраза може да се появи по време на дълга среща, на която хората не могат да решат каква да бъде следващата точка на действие. В определен момент, казва Макитало, трябва да продължите напред и да се справите с неизвестните, когато те се появят.

"Идеята е да свършим нещо", казва той. "Да не се притесняваме, да не се занимаваме с това, то ще бъде решено, когато започнем да се движим напред."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии