1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

С бюджет колкото на холивудски филм Индия кацна на Луната

Свят

Каква е цената на мисията?

Индия успя да достигне до южния полюс на Луната, а индийската организация за космически изследвания (ISRO) имаше бюджет от около 74 млн. долара за мисията, съобщава Reuters. 

НАСА, за сравнение, е на път да похарчи приблизително 93 млрд. долара за програмата си Artemis до 2025 г., изчисли генералният инспектор на космическата агенция на САЩ. 

Снимка: Ройтерс

„В момента, в който тази мисия е успешна, тя повишава профила на всички, свързани с нея“, каза Аджей Леле, консултант в Института за отбранителни изследвания и анализи Манохар Парикар в Ню Делхи.

SpaceX на Илън Мъск, например, разработва ракетата Starship за бизнеса си с изстрелване на сателити, както и за транспортиране на астронавти на НАСА до повърхността на Луната съгласно договор за 3 млрд. долара.

Освен този договор, SpaceX ще похарчи приблизително 2 млрд. долара за Starship тази година, каза Мъск. 

Американските космически фирми Astrobotic and Intuitive Machines (LUNR.O) изграждат лунни спускаеми апарати, които се очаква да излетят към южния полюс на Луната до края на годината или през 2024 г. 

И компании като Axiom Space и Blue Origin на Джеф Безос разработват частно финансирани наследници на Международната космическа станция. В понеделник Axiom съобщи, че е събрала 350 млн. долара от саудитски и южнокорейски инвеститори. 

Последният опит на Индия за кацане се провали през 2019 г., същата година, когато израелски стартъп се провали при това, което би било първото частно финансирано кацане на Луната. Японският стартъп ispace също имаше неуспешен опит за кацане тази година. 

„Кацането на Луната е трудно, както виждаме“, каза Бетани Елман, професор в Калифорнийския технологичен институт, който работи с НАСА по мисия през 2024 г. за картографиране на южния полюс на Луната.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии