1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Турция изстреля ракета от площадка на 12 км от Резово

Технологии
 

Амбициозната 10-годишна космическа програма на президента Ердоган включва мисии до Луната

 

Турция обяви, че е изтреляла успешно първата си разработена в страната ракета-сонда, отбелязвайки най-големия напредък в амбициозните космически начинания на нацията, казва Daily Sabah.

  • Какво включва космическата програма на Турция?
  • Колко спътника в космоса има Турция в момента?
  • Кой ще обучава турските астронавти?

Разработена от пионера в сферата на отбраната и технологиите, Roketsan, ракетата беше тестово изстреляна от площадка в Инеада в северозападната провинция Къркларели в Турция. Населеното място се намира на около 12 км от българското село Резово.

„Нашата ракета-сонда, която беше разработена с модерни инженерни технологии като част от усилията на страната ни да достигне космоса, беше изстреляна успешно от Инеада“, се отбелязва в него.

Изстрелването е в съответствие с амбициозната 10-годишна космическа програма на президента Реджеп Тайип Ердоган, която той обяви през февруари 2021 г. Тя включва мисии до Луната, изпращане на турски астронавти в космоса и разработване на международно жизнеспособни сателитни системи.

През април тази година Ердоган представи първите турски космически пътешественици, които според него ще да бъдат изпратени до Международната космическа станция (МКС) през последното тримесечие на тази година за 14-дневна изследователска мисия, която ще бъде първата за Турция .

Правителството подписа сделка с Axiom Space, разработчик на космическа инфраструктура в САЩ, за обучение и летателно обслужване на астронавтите. Кандидатите ще трябва да завършат месечната учебна програма на Axiom, за да се адаптират към живота в космоса.

Като част от програмата Турция планира да работи с други страни за изграждането на космодрум и да създаде глобална марка в сателитните технологии. Страната създаде Турската космическа агенция (TUA) през 2018 г. с цел да се присъедини към другите държави с космически програми.

Ердоган често е разговарял с изпълнителния директор на SpaceX Илон Мъск и е обсъждал сътрудничеството в областта на космическите технологии с турски компании.

Според изданието Daily Sabah мисията на Турция до Луната ще бъде завършена на два етапа, според програмата.

Първото изстрелване в орбита ще бъде направено с международно сътрудничество, след което се планира разработеният в страната хибриден двигател да отведе турския космически кораб до повърхността на Луната. На втория етап през 2028 г. страната ще изстреля свои собствени ракети в космоса по същия начин, по който направи със сондата.

Междувременно Турция в момента разполага с девет активни спътника в космоса, повечето от които са с комуникационна цел. Очаква се общата цифра скоро да достигне 10, тъй като Türkiye планира скоро да изстреля своя собствено разработен сателит Türksat 6A.

Това ще постави Турция сред 10-те държави, способни да произвеждат собствени сателити.

Вярват ли Българите в извънземни? 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии