1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Какво се случва, ако астронавт почине в космоса?

НАСА вече има подробни протоколи за подобни нещастни събития

 

Заобиколени от мрак, космическите изследователи трябва да са подготвени за множество неудобства и непредвидими ситуации. Но какво се случва, ако някой умре в космоса?

Снимка: Reuters

Пътуването в космоса винаги е рисковано начинание, което изисква много практика, репетиции и тестове. Затова не бива да се учудва, че от първия подобен опит през април 1961 г. до днес са загинали 21 души. Какво се случва с тялото, ако някой почине в космоса?

Всичко зависи от мястото и условията

Лекарят по космическа и спешна медицина проф. Еманюел Уркета от Медицинския колеж Бейлър пише за The Conversation как той и неговият екип от Translational Research Institute for Space Health предприемат многобройни предпазни мерки, за да подготвят космическите изследователи за техните мисии, и подробно какво се случва, ако настъпи смърт в космоса, казва kajgana.com.

Снимка: iStock

Ако някой умре по време на мисия, която се провежда в ниска околоземна орбита - напр. на Международната космическа станция - екипажът може да върне тялото на Земята в капсула в рамките на часове. Но ако нещо подобно се случи на Луната, екипажът може да извади тялото само след няколко дни. НАСА вече има подробни протоколи за подобни нещастни събития.

Нещата обаче стават още по-сложни, ако това се случи на Марс, на 400 милиона километра от Земята. Тялото може да бъде върнато на Земята веднага след края на мисията или по-точно в рамките на няколко месеца до няколко години – в зависимост от това кога е настъпила смъртта.

Междувременно екипажът вероятно ще съхранява тялото в отделна камера за останки. Постоянната температура и влажност в космическия кораб теоретично ще помогнат за запазването на тялото. В тези случаи обаче винаги говорим за среда под налягане. Ако астронавт излезе в космоса без специалния костюм, той ще умре мигновено. Загубата на налягане и излагането на вакуум биха направили невъзможно дишането, а кръвта и другите телесни течности биха закипели.

Възможно ли е погребение?

Както вече споменахме, ако астронавт загине по време на мисия до Марс, неговите колеги ще запазят тялото в специална камера. Кремацията при тези условия не е желателна, защото изисква твърде много енергия, от която оцелелият екипаж се нуждае за други цели. Погребението също не е опция, тъй като бактерии и други организми от тялото могат да замърсят повърхността на Марс.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии