1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Рекордни продажби на оръжия от САЩ - кои държави купуват и България сред тях ли е?

Свят

Продажбите са с 56% повече от 2022 г.

Продажбите на оръжия от САЩ в чужбина нараснаха рязко през миналата година, достигайки рекордната сума от 238 млрд. долара (187 млрд. паунда), тъй като руската инвазия в Украйна засили търсенето, пише BBC. 

Правителството на САЩ пряко е договорило продажби за 81 млрд. долара, което е с 56% повече от 2022 г., съобщи Държавният департамент.

Останалата част са преки продажби от американски отбранителни компании на чужди държави. Съседната на Украйна Полша, която в момента се стреми да разшири армията си, направи някои от най-големите покупки.

Полша е купила хеликоптери "Апачи" за 12 млрд. долара, а също така е платила 10 млрд. долара за високомобилни артилерийски ракетни системи (Himars) и 3,75 млрд. долара за танкове M1A1 Abrams, съобщи департаментът в доклада за фискалната година на американското правителство, приключила през октомври. То е похарчило и 4 млрд. долара за интегрирани системи за бойно управление на противовъздушната и противоракетната отбрана. 

Министър-председателят Доналд Туск обеща да продължи програмата за военна модернизация на предишното консервативно правителство, която имаше за цел да превърне Полша в "най-мощната сухопътна сила в Европа".

Междувременно Германия е похарчила 8,5 млрд. долара за хеликоптери Chinook. България плати 1,5 млрд. долара за бронирани машини Stryker, а Норвегия закупи многоцелеви хеликоптери на стойност 1 млрд. долара. 

Чешката република закупи самолети и боеприпаси F-35 за 5,6 млрд. долара.

"Трансферите на оръжия и търговията с отбранителни продукти са важни инструменти на външната политика на САЩ с потенциални дългосрочни последици за регионалната и глобалната сигурност", заяви Държавният департамент в годишния си меморандум, публикуван в понеделник.

Според ръководителя на службата за трансфери на оръжия на министерството продажбите са били стимулирани и от това, че страните са се отдръпнали от Русия, която от десетилетия е вторият най-голям продавач на оръжия след САЩ.

"Руската отбранителна индустрия се провали и продължава да се проваля", заяви Мира Резник пред Politico, като добави, че руските производители на оръжие са "лишени от ресурсите, които идват от износа", като например парични средства. 

Администрацията на президента Джо Байдън твърди, че американската подкрепа за Украйна стимулира националната икономика чрез продажбата на оръжие. Въпреки това американските законодатели изглеждат все по-склонни да прекратят пряката подкрепа за Украйна, като много републиканци настояват помощта да бъде обвързана с преразглеждане на имиграционната политика на САЩ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети ракетно съоръжение на Lockheed Martin в Алабама, надявайки се да подчертае значението на американската отбранителна индустрия за алианса.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии