1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Украйна ще започне изграждането на 4 нови ядрени реактора през тази година

Украйна ще започне изграждането на 4 нови ядрени реактора през тази година

Два от блоковете - включващи реактори и свързано с тях оборудване - ще бъдат базирани на руско оборудване, което Украйна иска да внесе от България

Министърът на енергетиката Герман Галушченко заяви пред Reuters, че Украйна очаква да започне строителството на четири нови ядрени реактора през лятото или есента, тъй като страната се стреми да компенсира загубения енергиен капацитет заради войната с Русия. 

Два от блоковете - включващи реактори и свързано с тях оборудване - ще бъдат базирани на руско оборудване, което Украйна иска да внесе от България, докато другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване Westinghouse.

И четирите реактора ще бъдат изградени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в западната част на Украйна, добави Галушченко.
Графикът е по-агресивен от предварително очертания от Киев, който говореше за започване на работата по някое време през 2024 г. и без да уточнява, че и четирите реактора могат да бъдат разработени едновременно

"Мисля, че (ще започнем строителството) през лятото-есента", каза Галушченко в интервю. "Нуждаем се от съдове", добави той, визирайки корпусите под налягане за реакторите, които ще трябва да бъдат внесени. Искаме да направим третия и четвъртия блок веднага".

Строителството на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки започва през 80-те години на миналия век, но е замразено.
Откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., Украйна построи три нови ядрени реактора - по един в атомните електроцентрали в Запорожие, Хмелницки и Ровно. 

Днес трите атомни електроцентрали на контролираната от Украйна територия произвеждат над 55% от необходимата на страната електроенергия, но Киев иска да разшири сектора, за да компенсира загубата на Запорожие - най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии