1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

New York Times: Има страни, които дават неизползваеми оръжия на Украйна за милиони

Свят

Стотици милиони долари в договори за оръжия, платени предварително, все още не са изпълнени

 

Някои от оръжията, изпратени на Украйна от други страни, са неизползваеми и стотици милиони долари в договори, платени предварително, все още не са изпълнени, казва New York Times.

  • Колко струват всички оръжия вкарани от САЩ в Украйна до момента?
  • Кои са машините, които най-често се ремонтират?
  • Защо около 30% от арсенала на Киев е в ремонт във всеки един момент?

Според изданието, Украйна е платила на изпълнителите стотици милиони долари за оръжия, които не са били доставени, а някои от широко рекламираните оръжия, дарени от нейните съюзници, са били толкова овехтели, че са били счетени за подходящи само за резервни части.

Украински правителствени документи показват, че към края на миналата година Киев е платил на доставчиците на оръжие над 800 млн. долара след руската инвазия през февруари 2022 г. за договори, които са останали напълно или частично неизпълнени.

Откакто избухна войната в Украйна, западните съюзници изпратили на Украйна оръжия на стойност десетки милиарди долари. Към миналия месец седмица само САЩ са предоставили военна помощ на стойност около 40 милиарда долара (и повече във финансова и хуманитарна помощ), а европейските съюзници са допринесли с десетки милиарди.

Много от трансферите от западни съюзници включват модерни оръжия като американски системи за противовъздушна отбрана, които са доказали висока ефективност срещу руски дронове и ракети. Но в други случаи съюзниците са предоставили натрупано оборудване, което в най-добрия случай се нуждаеше от ремонти.

Около 30% от арсенала на Киев е в ремонт във всеки един момент – висок процент, казаха експерти по отбраната.

Според New York Times миналото лято на част от американската армия са наредили да изпратят 29 Humvee (американски високопроходим военен джип) в Украйна от депо база в Кувейт. Въпреки че лидерите на звеното по-рано казаха, че всички джипове с изключение на един са „напълно годни за мисия“, първоначална проверка след получаването на заповедите разкри, че 26 от тях са твърде повредени за битка, според доклада на Пентагона.

До края на август изпълнителите ремонтират трансмисиите, изтощените батерии, течовете на течности, счупените светлини, ключалките на вратите и предпазните колани на джиповете и съобщиха, че всичките 29 са готови за Украйна. Но когато те стигнат до базата в Полша, служителите установяват, че гумите на 25 от тях са изгнили. Отнема близо месец, за да се намерят достатъчно резервни гуми, което „забавя изпращането на друго оборудване в Украйна и изисква значителен труд и време“, се казва в доклада на Пентагона.

Снимка: Reuters

Същата армейска част в Кувейт също трябва да изпрати шест гаубици M777 в Украйна само седмици след началото на вийната. Както се оказа обаче, гаубиците „изискват сериозна поддръжка“, преди да могат да бъдат изпратени, тъй като не са били подложени на редовни сервизни проверки в продължение на 19 месеца, най-малко една е била в толкова лошо състояние, че е „щяла да убие някого“, докато я използва.

Днес се очаква официално президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети България. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии