1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Продават диаманти на нацистки милиардери, част от парите отиват в памет на Холокоста

Свят

Търгът на бижута на покойната Хайди Хортен предизвика критики заради произхода на парите на мъжа й

Приживе австрийската милиардерка Хайди Хортен (1941-2022) беше една от най-бляскавите жени на своето поколение. През 2018 г. Forbes оцени състоянието й на 3 милиарда долара по онова време. Тя беше омъжена за предприемача Хелмут Хортен (1909-1987), който й донесе една от най-зрелищните колекции бижута в света, с приблизителна първоначална стойност от около 135,7 милиона евро, съобщават македонски медии.

Хелмут Хортен, германец по националност, изгради търговска империя, започвайки през 30-те години на миналия век – отчасти от универсални магазини и други активи, продадени на отчаяни евреи, бягащи от нацистка Германия. Хайди и Хелмут Хортен бяха женени до смъртта му през 1987 г. Хайди почина миналата година на 81 години.

Аукционната къща Christie's продаде на търг огромни 700 бижута от колекцията на покойната Хайди Хортен, като колекцията донесе над 155 милиона долара на неотдавнашен спорен търг на Christie's в Женева. Търгът предизвика критики от еврейски групи заради връзките му със съпруга на Хортен, който направи своето състояние по време на нацистите. Christie's обаче твърди, че продажбата ще има значително филантропско въздействие, като постъпленията ще отидат за каузи като изследване на Холокоста и образование.

Снимка: christies.com

Аукционната къща казва, че продажбата на "една от най-големите колекции от бижута" се очаква да събере около 150 милиона долара. Приходите отиват за нейния музей на изкуствата във Виена, грижи за децата и медицински изследвания. Заради нарастването на критиките към търга Christie's заяви, че планира да дари част от печалбите си от продажбата за обучение по Холокоста.

На търга има пръстен с рубин, който Хайди Хортен купила за рекордните 30 милиона долара през 2015 г. Една искряща диамантена огърлица може да донесе 15 милиона долара или повече. Аукционната къща казва, че продажбата включва повече бижута Bulgari от всякога в един търг.

Търгът беше изпълнен с противоречия: Центърът на Саймън Визентал, базирана в Лос Анджелис еврейска правозащитна група, „поиска“ Christie's да спре търга.

Десетки хиляди магазини за търговия на дребно, притежавани от евреи, бяха „аризирани“ – стойността им беше сведена до минимум чрез мерки за бойкот, пропагандни атаки и друг натиск от страна на властите през 30-те години. Много евреи не получиха обезщетение; някои са получавали "скрити плащания", докато повечето купувачи - вероятно като Хортен - са "спечелили" от мерките за преследване.

Хортен не е бил "идеологичен" човек, но не се е противопоставял и на нацистките закони. Свидетелските показания показват, че Хелмут Хортен се е "опитвал да помогне" на някои евреи и понякога дори е "подигравал" нацистките лидери, но също така е уволнил някои еврейски служители, за да се съобрази с нацистките расови закони. Той се присъединява към нацистката партия през 1937 г. и е изключен седем години по-късно – и дори е арестуван за кратко.

 

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии