1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Най-скъпото уиски в света струва колкото 37 апартамента в София

Блясък

Скъпата напитка е олицетворение на луксозното шотландско уиски

Дестилираната алкохолна напитка от уиски се прави от ферментирала зърнена каша. В процеса обикновено се използват зърна като ечемик, царевица, ръж и пшеница. Интересно е да се знае, че през 18 век в Америка уискито е предпочитана валута сред жителите на Пенсилвания. По-интересното е, че повечето от скъпите бутилки уиски са на високи цени не само поради тяхната възраст, качество или вкус, но и поради бъчвите, които ги съдържат.

Най-скъпото уиски в света към момента е Islay на Isabella, което се продава на цена от 6 200 000 долара или около 11 млн. лева. Ако го обърнем в апартаменти у нас, то това уиски струва колкото средно 37 апартамента в София. 

Снимка: Instagram

Високата цена на уискито се дължи на декантера, който го съдържа. Той включва 8500 диаманта, 300 рубини и изящно бяло злато. Говорейки за уискито, то е едно от най-добрите досега и е олицетворение на луксозното шотландско уиски.

Второто най-скъпо уиски е The Emerald Isle Collection на цена от 2 милиона щатски долара. Продадена през февруари 2021 г., колекцията Emerlad Isle беше продадена в кутия, съдържаща седем части, включително 30-годишно уиски, поръчково келтско яйце Fabergé, ръчно изработено от изумруд и 18-каратово злато, часовник Faberge 22k злато и Cohiba Siglo VI Пура Grand Reserva с позлатен нож. Създаден е от ирландското семейство Брадли и е произведен от най-рядкото и най-старото тройно дестилирано уиски от най-старата дестилерия в света в Бушмил, Ирландия и поставено в бъчва Pedro Ximenez.

На трето място се нарежда Macallan 1926. През 2019 г. 60-годишна бутилка Macallan беше купена на търг на Sotheby's за 1,9 милиона щатски долара. Първоначално дестилиран през 1926 г., той се продава в оригиналната си бъчва № 263. Това беше първата бутилка с ръчно рисуван дизайн от ирландския художник Майкъл Дилън и беше част от колекцията „The Macallan Fine and Rare“. Наричат го "Свещения Граал на уискито".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии