1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Предложиха ви брак? Знаете ли, че на пазара има и лабораторно отгледани диаманти

Блясък

Защо потребителите предпочитат изкуствени диаманти?

Сезонът на сватбите и годежите вече започна, а около тях се пвиши и интересът около лабораторно отгледаните диаманти. Те изглеждат по същия начин като естетсвените. Единствената забележима разлика е етикетът с цената.

 

Данните от март показват, че броят на продадените годежни пръстени с изкуствено изработен диамант е скочил с 63% в сравнение с миналата година, докато броят на продадените годежни пръстени с естествен диамант е намалял с 25% през същия период.

 

Снимка: Reuters

Връщайки се с още един месец назад, към февруари, данните показват, че броят на продадените пръстени с лабораторни диаманти този месец е нараснал до 80% в сравнение с година по-рано.

Търсенето се променя

Защо потребителите предпочитат изкуствени диаманти? Цената е най-очевидната причина. Средната цена на дребно на най-популярния еднокаратов кръгъл изкуствен диамант за годежен пръстен през март е била 2318 долара, казва CNN.

Това е значително по-евтино с до 73% от естествения диамант със същия размер, шлифовка и чистота, който би струвал 8740 долара. Освен това по-ниската цена позволява на двойките да закупят по-голям камък.

 

Лабораторният диамант е истински диамант, но за направата му са отнели няколко седмици, а естествените диаманти са се образували в продължение на 800 млн. до 3 млрд. години и няма безкрайно и неизчерпаемо количество от тях.

 

Това прави естествените диаманти доста по-скъпи и цените вероятно ще се покачат, тъй като войната в Украйна затегна веригата за доставки на естествени необработени диаманти.

 

Санкциите са пряко насочени към Alrosa, частично притежавана от руското правителство, която правителството на САЩ определи като най-голямата компания за добив на диаманти в света, представляваща 28% от световното производство на диаманти.

 

Типичният купувач на изкуствени диаманти обикновено е по-млад от 40 години и е много съобразен с бюджета.

Добиваните диаманти имат противоречива история, която е свързана с използването на детски труд в някои африкански диамантени мини, както и с продажбите на незаконно търгувани диаманти, които финансират конфликти в разкъсани от война райони.

Сред Милениалите и поколението Z тяхното екологично мислене и етични опасения относно снабдяването с естествени диаманти е друг фактор, влияещ върху предпочитанията им към нетрадиционни годежни пръстени, според доклад от уебсайта за планиране на сватби The Knot.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5