1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Предложиха ви брак? Знаете ли, че на пазара има и лабораторно отгледани диаманти

Блясък

Защо потребителите предпочитат изкуствени диаманти?

Сезонът на сватбите и годежите вече започна, а около тях се пвиши и интересът около лабораторно отгледаните диаманти. Те изглеждат по същия начин като естетсвените. Единствената забележима разлика е етикетът с цената.

 

Данните от март показват, че броят на продадените годежни пръстени с изкуствено изработен диамант е скочил с 63% в сравнение с миналата година, докато броят на продадените годежни пръстени с естествен диамант е намалял с 25% през същия период.

 

Снимка: Reuters

Връщайки се с още един месец назад, към февруари, данните показват, че броят на продадените пръстени с лабораторни диаманти този месец е нараснал до 80% в сравнение с година по-рано.

Търсенето се променя

Защо потребителите предпочитат изкуствени диаманти? Цената е най-очевидната причина. Средната цена на дребно на най-популярния еднокаратов кръгъл изкуствен диамант за годежен пръстен през март е била 2318 долара, казва CNN.

Това е значително по-евтино с до 73% от естествения диамант със същия размер, шлифовка и чистота, който би струвал 8740 долара. Освен това по-ниската цена позволява на двойките да закупят по-голям камък.

 

Лабораторният диамант е истински диамант, но за направата му са отнели няколко седмици, а естествените диаманти са се образували в продължение на 800 млн. до 3 млрд. години и няма безкрайно и неизчерпаемо количество от тях.

 

Това прави естествените диаманти доста по-скъпи и цените вероятно ще се покачат, тъй като войната в Украйна затегна веригата за доставки на естествени необработени диаманти.

 

Санкциите са пряко насочени към Alrosa, частично притежавана от руското правителство, която правителството на САЩ определи като най-голямата компания за добив на диаманти в света, представляваща 28% от световното производство на диаманти.

 

Типичният купувач на изкуствени диаманти обикновено е по-млад от 40 години и е много съобразен с бюджета.

Добиваните диаманти имат противоречива история, която е свързана с използването на детски труд в някои африкански диамантени мини, както и с продажбите на незаконно търгувани диаманти, които финансират конфликти в разкъсани от война райони.

Сред Милениалите и поколението Z тяхното екологично мислене и етични опасения относно снабдяването с естествени диаманти е друг фактор, влияещ върху предпочитанията им към нетрадиционни годежни пръстени, според доклад от уебсайта за планиране на сватби The Knot.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии