1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Откриха теч от "Северен поток 2"

 

Налягането е спаднало от 105 на 7 бара за една нощ

Датските власти поискаха от корабите да се отклоняват от радиус от пет морски мили край остров Борнхолм след изтичане на газ през нощта от газопровода "Северен поток 2", собственост на Русия, казва Reuters.

Германското правителство заяви, че е в контакт с датските власти и работи с местните правоприлагащи органи, за да разбере какво е причинило внезапното спадане на налягането в тръбопровода. Министерството на енергетиката на Дания отказа коментар.

Операторът на газопровода "Северен поток 1", който работеше с намален капацитет от средата на юни, преди да спре напълно доставките през август, също разкри спад на налягането в двете линии на газопровода.

„Причините се разследват“, каза Nord Stream AG на уебсайта си, без да разкриват повече информация.

Тръбопроводът е една от горещите точки в ескалиращата енергийна война между Европа и Москва след инвазията на Русия в Украйна през февруари, която удари големите западни икономики и изпрати цените на газа до небето.

„Днес възникна изтичане от тръбопровода „Северен поток 2“ в района на Дания“, се казва в изявление на енергийната агенция на Дания.

Президентът на немския мрежов регулатор Клаус Мюлер каза в Twitter, че спадът на налягането в двата тръбопровода „подчертава оценката на германския мрежов регулатор, че ситуацията е напрегната“.

Регулаторът каза, че в момента не е известно какво е причинило спада на налягането, добавяйки, че събитието не е оказало влияние върху сигурността на доставките в Германия и че нивата на съхранение на газ в страната са около 91%.

Датските морски власти издадоха навигационно предупреждение и създадоха зона около газопровода "Северен поток 2", "тъй като е опасен за корабния трафик", се добавя в него.

Операторът на "Северен поток 2" каза, че налягането в тръбопровода, който е съдържал известно количество газ, останал в него, въпреки че никога не е започнал да функционира, е спаднало от 105 на 7 бара за една нощ.

Тръбопроводът, който трябваше да удвои обема на газ, изтичащ от Санкт Петербург под Балтийско море към Германия, току-що беше завършен и пълен с 300 милиона кубически метра газ, когато Германия го отмени дни преди инвазията.

„Разследването продължава“

Европейските страни се противопоставиха на руските призиви да разрешат експлоатацията на тръбопровода "Северен поток 2" и обвиниха Москва, че използва енергията като оръжие. Русия отрича да го прави и обвинява Запада за недостига на газ.

"В момента поддържаме контакт със съответните власти, за да изясним ситуацията. Все още нямаме яснота относно причините и точните факти", се казва в изявление на германското икономическо министерство.

Базираният в Швейцария оператор заяви, че е информирал всички съответни органи за изтичането.

Руският износител на газ „Газпром“ отправи въпроси за инцидента към оператора на „Северен поток 2“.

Русия прекъсна доставките на газ за няколко държави и също така спря потоците през газопровода "Северен поток 1", обвинявайки санкциите на Запада за възпрепятстване на операциите.

Президентът Владимир Путин през септември упрекна Запада, че държи "Северен поток 2" затворен.

Изтичането на газ се случи ден преди церемониалното пускане на Baltic Pipe, пренасящ газ от Норвегия до Полша.

Проектът е в центъра на усилията на Варшава за диверсификация от руски газ. Датският премиер Мете Фредериксен трябва да пътува до Полша, за да отбележи събитието.

„Северен поток 2“ беше силно непопулярен сред датските законодатели и страната през 2017 г. прие закон, който й позволи да забрани преминаването на проекта през нейните териториални води от съображения за сигурност.

Но „Северен поток 2“ по-късно промени първоначалния маршрут, за да го насочи през изключителната икономическа зона на Дания, където това вето не можеше да бъде приложено.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии