1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Официално: Илон Мъск купи Twitter и уволни четирима шефове на първия ден

Приключването на сделката, включваше месеци на драма

В четвъртък вечерта Илон Мъск приключи сделката си за 44 млрд. долара за купуване на Twitter. Веднага щом пое управлението на компанията, той започна и с „разчистването“ по горните етажи като стартира с уволнението на четирима висши ръководители на Twitter, сред които са главният изпълнителен директор и главният финансов директор на компанията. Мъск пристигна в централата на Twitter в Сан Франциско ден преди това и се срещна с част от инженерния екип и мениджмънта на рекламния отдел.

Приключването на сделката, включваше месеци на драма и правни предизвикателства, както и непрестанни промени в решенията на Мъск. Изпълнителният директор на Tesla, самоопределящ се като „абсолютист на свободата на словото“, каза, че иска да направи социалната мрежа по-свободно място за всякакъв вид коментари и че би „отменил постоянната забрана“ на бившия президент Доналд Тръмп да бъде потребител на Twitter.

Снимка: БГНЕС / EPA

Много експерти изразяват притеснения, че подходът на Мъск в социалната мрежа и начинът, по поства информация могат да задълбочат проблемите с токсичното съдържание и деизнформацията. Резултатът от първият тест на политика за управление на информацията в мрежата ще стане ясен до дни, когато Бразилия избира своя президент, а американските избиратели ще отидат до урните на 8 ноември за междинните избори. До този момент Twitter забраняваше разпространението на „подвеждащи твърдения“ относно гласуването и резултата от изборите, но това беше преди Мъск да го придобие.

Мъск обеща радикални промени в Twitter, включително ново ръководство, съкращения на работни места и търсене на нови начини за правене на пари. Twitter, който е базиран в Сан Франциско и има повече от 7500 служители, имаше трудности при постоянното разрастване на рекламния си бизнес и привличането на нови потребители. Уволненията на висшите ръководители на компанията още на първия ден даде знак, че Мъск възнамерява да действа бързо.

Снимка: Getty Images

Завършването на сделката беше победа за борда на Twitter. Когато Мъск се съгласи да плати 54,20 долара на акция за компанията през април, Twitter е изправен пред критики, че е приел твърде ниска цена. Но тъй като глобалната икономика се поколеба в следващите месеци и акциите на Twitter паднаха, цената на сделката изглеждаше печалба за акционерите и бордът се опита да принуди Мъск да спази споразумението.

Ръководителите на Twitter, които бяха уволнени, включват Параг Агравал, главен изпълнителен директор на компанията; Нед Сегал, главен финансов директор; Виджая Гади, най-висшият юридически изпълнителен директор и Шон Еджет, главният съветник. Според запознати един от тях е бил изведен от oфиса на Twitter с ескорт, казва New York Times.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии