1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Един туит и акциите скачат: Илън Мъск само се шегувал, че ще купува "Манчестър Юнайтед"?

 

Мъск има история от публикувани „странни“ туитове“, от които понякога е трудно да се разбере дали се шегува

Най-богатият и определено най-ексцентричният милиардер в света Илън Мъск каза, че се е пошегувал, когато няколко часа преди това написа в Twitter, че ще купи футболния отбор „Манчестър Юнайтед“.

„Не, това е стара шега в Twitter. Няма да купувам никакви спортни отбори“, отговори Мъск на въпрос на потребител дали мисли сериозно да купи клуба. „Въпреки че, ако имах някакъв отбор, това щеше да е „Манчестър Юнайтед“, добави той. „Те бяха моят любим отбор като дете.“

Мъск първоначално туитна:

„Купувам „Манчестър Юнайтед“. Добре дошъл“, без да добави никакви подробности. Някои фенове на футболния клуб, недоволни от финансовите затруднения на любимия си клуб бяха призовали по-рано Мъск да обмисли закупуването на клуба.

Снимка: Reuters

Мъск има история от публикувани „странни“ туитове, от които понякога е трудно да се разбере дали се шегува.

„Купувам Coca-Cola, за да върна кокаина в нея“, написа той в Twitter на 27 април, два дни след като бордът на Twitter прие предложение за закупуване на компанията.

Позовавайки се на тази публикация, в сряда той туитна: „Няма да купувам Coca-Cola, за да върна кокаина, въпреки изключителната популярност, която ще получа при подобен ход“.

Туитовете на Мъск за потенциални придобивания го накараха да се сблъска с американските регулатори в миналото.

През 2018 г. той написа в Twitter, че има „осигурено финансиране“ за сделка на стойност 72 млрд. долара за частно придобиване на Tesla, но не придвижи напред с оферта. Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара граждански глоби, a Мъск се оттегли като председател на Tesla,  за да разреши твърденията на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), че Мъск е измамил инвеститорите си.

Амбициите на Мъск варират от колонизиране на Марс до създаване на нова устойчива енергийна икономика и в този процес той изгради най-ценната автомобилна компания в света, производителя на електрически превозни средства Tesla, космическата компания SpaceX и множество по-малки фирми.

Защо Манчестър Юнайтед?

Манчестър Юнайтед е едно от най-известните клубни имена в световния футбол, но в момента е в криза, на фона на гневните призиви от феновете настоящите собственици на клуба, американското семейство Глейзър, да се оттеглят.

Британският вестник The Daily Mirror съобщи миналата година, че Глейзър, които са изправени пред огромна  съпротива на феновете срещу управлението им, откакто придобиха клуба през 2005 г. за 790 милиона паунда (957 милиона долара), са готови да продадат, но само ако им бъдат предложени повече от 4 млрд. паунда.

В годишната си класация тази година Forbes оцени Манчестър Юнайтед, с неговата огромна глобална фенбаза, третият най-ценен футболен клуб в света, на стойност 4,6 млрд. долара, който се нарежда само след испанските гиганти „Реал Мадрид“ и „Барселона“.

Върти ли Мъск пазарите на „малкия си пръст“?

Акциите на регистрирания в Ню Йорк футболен клуб се понижиха с една четвърт през последните 12 месеца, оценявайки го на малко над 2 млрд. долара. Акциите се възстановиха през последния месец, като спечелиха 16%, за да затворят на 12,78 долара във вторник.

Базираният в Северна Англия отбор има повече от 32 млн. последователи в основния си акаунт в Twitter, а първият туит на Мъск за клуба събра повече от 430 000 „харесвания“ в платформата в рамките на пет часа.

Мъск, който притежава 270 млрд. долара според Forbes, със сигурност би могъл да си позволи да купи клуба.

Миналата седмица документи разкриха, че Мъск е продал акции на Tesla на стойност 6,9 млрд. долара, които според него могат да бъдат използвани за финансиране на потенциална сделка с Twitter, ако загуби съдебна битка с платформата.

Като цяло Мъск е продал акции на Tesla на стойност около 32 милиарда долара за по-малко от година, за да плати данъчни задължения и да финансира сделка с Twitter.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии