1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Три държави, които направиха някои от най-скъпите избори в света

Свят

Най-скъпите избори не се определят само от похарчената сума

 

Факторите, по които разглеждаме най-скъпите избори, зависят не просто от похарчената сума, но и от сумата спрямо дохода на населението в държавите. Ето и някои от най-скъпите избори през последните 20 години в световната история:

Снимка: iStock
Индия

Според Bloomberg прогнозата на CMS за изборите в Индия през 2019 г. бележи 40% повишение до 5 млрд. долара, които се е очаквало да бъдат похарчени по време на парламентарните избори в Индия през 2014 г. Това възлиза на приблизително 8 похарчени долара на избирател в страна, в която около 60% от населението живее с около 3 долара на ден.

По думи на организаторите някои от най-високите разходи са били за социални медии, използване на хеликоптери, автобуси и друг транспорт от пътуващи кандидати и партийни служители.

Повече от 90% от индийските политици на федерално ниво казват, че се чувстват притиснати да раздават подаръци като пари в брой, алкохол или други стоки, според проучване на Дженифър Бъсел, асистент в Калифорнийския университет в Бъркли.

В някои райони като подаръци се раздават блендери, телевизори и понякога дори кози, казва New York Times. Избирателната комисия иззе повече от 1,3 милиарда рупии неотчетени пари в брой, злато, алкохол и наркотици през 2013 г. по време на напрегнати избори в щата Карнатака.

Повечето от разходите не се оповестяват публично. Докато кандидатите имат законово ограничение на разходите, партиите могат да харчат неограничени суми. Най-големите национални партии декларират общ доход от едва 13 млрд. рупии (12 млн. долара) за година до март 2018 г.

Снимка: Reuters

Кения

Противно на очакванията Кения е една от държавите, които организира едни от най-скъпите избори в света през 2017 г. Във време на намаляващи приходи, натиск върху заплатите в публичния сектор и извънредни разходи след продължителна суша, африканската държава отклонява огромни суми от критични сектори като инфраструктурните проекти и увеличението на заплатите на стачкуващите медицински сестри, насочвайки ги към изборите.

Предизборен икономически и фискален доклад показва, че до 499 млн. долара са били отпуснати за изборите, като 53 млн. долара отиват за свързани с изборите операции по сигурността, включващи полицейска дейност в 23 окръга за разузнавателната служба, която да идентифицира потенциални горещи точки за изборно насилие.

Снимка: iStock

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии