1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Три държави, които направиха някои от най-скъпите избори в света

Свят

Най-скъпите избори не зависят само от похарчената сума

Факторите, по които разглеждаме най-скъпите избори, зависят не просто от похарчената сума, но и от сумата спрямо дохода на населението в държавите. Ето и някои от най-скъпите избори през последните 20 години в световната история:

Индия

Според Bloomberg прогнозата на CMS за изборите в Индия през 2019 г. бележи 40% повишение до 5 млрд. долара, които се е очаквало да бъдат похарчени по време на парламентарните избори в Индия през 2014 г. Това възлиза на приблизително 8 похарчени долара на избирател в страна, в която около 60% от населението живее с около 3 долара на ден.

По думи на организаторите някои от най-високите разходи са били за социални медии, използване на хеликоптери, автобуси и друг транспорт от пътуващи кандидати и партийни служители.

Повече от 90% от индийските политици на федерално ниво казват, че се чувстват притиснати да раздават подаръци като пари в брой, алкохол или други стоки, според проучване на Дженифър Бъсел, асистент в Калифорнийския университет в Бъркли.

В някои райони като подаръци се раздават блендери, телевизори и понякога дори кози, казва New York Times. Избирателната комисия иззе повече от 1,3 милиарда рупии неотчетени пари в брой, злато, алкохол и наркотици през 2013 г. по време на напрегнати избори в щата Карнатака.

Повечето от разходите не се оповестяват публично. Докато кандидатите имат законово ограничение на разходите, партиите могат да харчат неограничени суми. Най-големите национални партии декларират общ доход от едва 13 млрд. рупии (12 млн. долара) за година до март 2018 г.

Снимка: iStock
Кения

Противно на очакванията Кения е една от държавите, които организира едни от най-скъпите избори в света през 2017 г. Във време на намаляващи приходи, натиск върху заплатите в публичния сектор и извънредни разходи след продължителна суша, африканската държава отклонява огромни суми от критични сектори като инфраструктурните проекти и увеличението на заплатите на стачкуващите медицински сестри, насочвайки ги към изборите.

Предизборен икономически и фискален доклад показва, че до 499 млн. долара са били отпуснати за изборите, като 53 млн. долара отиват за свързани с изборите операции по сигурността, включващи полицейска дейност в 23 окръга за разузнавателната служба, която да идентифицира потенциални горещи точки за изборно насилие.

Снимка: Ройтерс
САЩ

Изборите през 2020 г. останаха в историята на САЩ като най-скъпите федерални избори в историята.

Според Open Secrets, цената им е достигнала малко над 14 млрд. долара, двойно повече от предишния цикъл на президентските избори. Разходите са разпределени между 6,6 млрд. долара за президентската надпревара и 7,2 млрд. долара за надпреварата за Конгреса. Междувременно на щатско ниво са похарчени допълнителни 2,5 млрд. долара за щатски избори за кандидати и гласуване.

През 2020 г. демократите изпревариха републиканците, като похарчиха 6,9 млрд. долара. Това е подкрепено от разходите на двама от кандидатите милиардери в първичните избори за президент на Демократическата партия, Том Стайър и Майкъл Блумбърг.

Междувременно републиканците похарчиха 3,8 млрд. долара. И за разлика от 2016 г., когато кандидатът Тръмп частично се самофинансира, през 2020 г. той вложи „кръгла нула“ от собствените си милиарди за преизбирането си.

Джо Байдън е бил особено успешен набирач на средства. Според документите на FEC между 1 април 2019 г. и 14 октомври 2020 г. кампанията му е събрала над 950 млн. долара. Това включва зашеметяващите 364 млн. долара през август и още 383 млн. долара. За да поставим тези цифри в перспектива, кампанията на Тръмп през 2016 г. събра 333 млн. долара за цялата кампания. Общата сума на Байдън изпревари над 600 млн. долара, събрани от Тръмп за четири години.

В случай, че сте любопитни, озадачаващата кандидатура на Кание Уест за президент събра 11 млн. долара и похарчи 10 млн. долара. В крайна сметка той попадна в бюлетината само в 12 щата и събра около 60 000 гласа в цялата страна. Това прави приблизително 151 долара на глас. За разлика от това, Тръмп похарчи 5,8 долара на глас през 2016 г., а Обама - 12,8 долара на глас през 2012 г., за да спечели изборите.

Снимка: Reuters

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии