1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Не можеш да убедиш някого да гласува, като му казваш колко е прост

Предизборната кампания е слаба и скучна - няма кой да те напсува, смята PR експертът доц. Александър Христов

 

Наблюдаваме една кротка и вяла предизборна кампания. Това каза доц. Александър Христов от Център за анализи и кризисни комуникации в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст.

Поканихме го, за да коментираме посланията, а също и начина, по който кандидатите за народни представители комуникират с избирателите си.

Слабата предизборна кампания има своето обяснение. Политическите сили по-скоро гледат към следващи избори, въпреки предстоящия вот на 2 април.

„В кампанията липсват ясни стратегии и хоризонт. Когато една стратегия се базира на конкретна идеология, посланията се натрупват“, смята PR експертът.

Политиците са все по-близо до хората, но позициите им претърпяват сериозни трансформации.

„Можем да видим всичко – от „Ние сме леви и сме против джендърите“ до голямата разделителна линия за еврото или Русия“, казва доц. Христов.

Джендъри, евро и Русия - за какво се „хванаха“ политиците в предизборната кампания

Политиците станаха изключително чувствителни, особено към темите, които вълнуват обществото. Такива са инфлацията, въвеждане на еврото и др.  

„Тази чувствителност не е излишна, стига да се отнася до идеологията, която политическата сила защитава. Това би имало успех в дългосрочен план“, обяснява комуникационният експерт и допълва, че за целта трябва и да се говори разбираемо, за да бъдат убедени хората.

„Някои от политиците си мислят, че са в ролята на последна инстанция. Няма как да накараш някого да гласува насила, например, ако му обясняваш колко е прост“, казва доц. Христов.

По думите му, кандидатите действат и агресивно в посланията си, което капсулира избирателите. И колкото повече им се натяква, че трябва да гласуват, толкова повече те се отдръпват.

Снимка: Александър Христов, личен архив

Ако някой не гласува, той има причина да го направи. Това е като да те накарат да се ожениш или омъжиш насила – ами ако няма за кого?

Разбира се, че е важно да се гласува, уточнява експертът, особено при ниска избирателна активност и разделение на политическите сили – фактори, които са предпоставка за нещо опасно.

„Така можем само да засилим влиянието на един пропутински президент и неговото пропутинско правителство“, смята PR специалистът.

Гласуването е и форма на отговорност, припомня той, но е категоричен, че е важно е да имаме правителство, което да прокара важните реформи.

„Трябва да прекъснем този путинизъм, който властва към момента“, казва доц. Христов.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5