1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

На фона на кризата: Напускащият директор на Boeing ще получи 33 млн. долара възнаграждения

Свят

Шефът на компанията запазва и мястото си в борда на директорите

 

Акционерите на Boeing одобриха плана на производителя на самолети да предостави на напускащия шеф Дейв Калхун пакет от заплати за 2023 г. на стойност близо 33 млн. долара (25 млн. паунда), съобщава BBC. 

Мнозинството гласува в подкрепа на плана, който предизвика критики, тъй като компанията се бори с кризата, предизвикана от избухването на панел във въздуха на един от самолетите й през януари. 

Подобни гласувания за заплатите, провеждани на годишните събрания на компанията, не са задължителни. Разбивка на резултатите от гласуването не беше предоставена веднага. Преди срещата поне една известна консултантска група на акционерите разкритикува плана, а той привлече вниманието и на някои инвеститори, които се изказаха на събитието. 

Решението на фирмата да запази напускащия шеф Дейв Калхун в борда на директорите също предизвика въпроси, но също беше одобрено.

Пакетът за възнаграждение на Калхун включваше заплата в размер на 1,4 млн. долара (1,1 млн. паунда) и възнаграждения с акции на стойност около 30 млн. долара (23 млн. паунда) при предоставянето им. За сравнение през 2022 г. пакетът е бил на стойност около 22,6 млн. долара (17 млн. паунда). 

По време на сесията за въпроси и отговори след гласуването фирмата беше попитана как възнаграждението за Калхун и други лица е „оправдано“ предвид тежките предизвикателства, пред които е изправена компанията в момента.

Снимка: Reuters

Новият председател на управителния съвет Стив Моленкопф заяви, че след инцидента управителният съвет е намалил някои от наградите за 2024 г. за ръководители и е предприел бързи действия за преразглеждане на стимулите за заплащане. 

Това включваше придаване на основна тежест на безопасността на продуктите при определяне на резултатите, вместо на финансовите фактори - като паричен поток и цена на акциите - както е било преди, каза той.

Но както той, така и Калхун признаха напрежението, пред което е изправена компанията, като някои от тях Калхун определи като „потенциално екзистенциални“ по своя характер.
Инцидентът с Alaska Airlines възобнови въпросите за производствените процедури и процедурите за безопасност на фирмата и породи множество разследвания и съдебни дела.

Снимка: Ройтерс

Само преди дни Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че обмисля дали да повдигне обвинение срещу Boeing във връзка със смъртоносните катастрофи със самолети 737 Max през 2018 г. и 2019 г., след като установи, че компанията е нарушила споразумение, което я предпазва от наказателни обвинения.
През март Boeing заяви, че гКалхун ще се оттегли от поста си до края на годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии