1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Boeing Starliner изпраща първите си астронавти на тестова мисия в Космоса

Свят

Полетът с космическата капсула Starliner трябваше да бъде реализиран през 2017 г.

Boeing насрочи за днес първия полет на космическия си кораб Starliner с астронавти на борда като част от програмата на НАСА за превоз на хора до Международната космическа станция (МКС), съобщава CNN. Мисията Crew Flight Test трябва да започне в 22:34 ч. в понеделник от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Ако проектът бъде успешен, това би осигурило на САЩ втора платформа за извеждане на астронавти в ниска орбита след Crew Dragon на SpaceX.

Снимка: Getty Images

Корабът Starliner представлява капсула, в която може да има екипаж до 7 души. Тя може да изпълни до 10 полета. Завръщането е предвидено да бъде на суша, а не в океана, за което са необходими кораби за откриването и прибирането ѝ.

Boeing получи договор с НАСА за изграждането на Starliner през 2014 г. по същото време, когато космическата агенция одобри SpaceX да построи капсулата си Crew Dragon. НАСА осигури сделки за компаниите на обща стойност 6,8 млрд. долара, като заложи очакванията си SpaceX и Boeing да бъдат готови с капсулите за полет до 2017 г. Очакванията на компанията обаче не бяха оправдани.  

Снимка: Getty Images

На борда на Starliner трябва да бъдат опитните астронавти на НАСА Съни Уилямс и Бъч Уилмор. Престоят им в Международната космическа станция трябва да продължи седмица. По време на мисията Уилямс и Уилмор ще проведат серия от тестове, включително и за управлението на автономния космически кораб.

От компанията съобщиха, че Starliner оперира отделно от сектора на Boeing, който отговаря за търговските самолети, а мениджърът на програмата Марк Напи е категоричен, че безопасността на екипажа е на първо място.

„Кариерата ми е минала в този частен сектор. На борда на Starliner ще има преди всичко хора и те са най-важни за нас. В интерес на целия екип, разбира се, е тестовата мисия да премине безпроблемно“, каза Напи на брифинг през изминалата седмица.

Снимка: Getty Images

Двамата астронавти са чакали с години космическият кораб да бъде изцяло готов за превоз. Уилмор се присъединява към проекта през 2020 г., а НАСА назначава Уилямс за полета през 2022 г.

Първата тестова мисия на Starliner беше извършена през 2019 г. без екипаж на борда, но тя беше белязана от много грешки – част от тях, свързани със софтуерни проблеми. Вторият полет, също без астронавти, беше през 2022 г. и отново разкри проблеми със софтуера, както и грешки в системите на устройствата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии