1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Криза в небето: Липса на самолети при очаквания за рекордни летни пътувания

Свят

Световната авиоиндустрия е изправена пред лятна криза - ще намалява ли броят на полетите?

 

Авиокомпаниите се борят с липсата на самолети, тъй като летните пътувания ще достигнат рекордни нива, съобщава Reuters.

Световната авиоиндустрия е изправена пред лятна криза, тъй като се очаква търсенето на пътувания да надхвърли нивата отпреди пандемията, докато доставките на самолети рязко намаляват поради производствени проблеми в Boeing и Airbus

Авиопревозвачите харчат милиарди за ремонти, за да продължат да използват по-стари и по-малко ефективни самолети, и плащат по-високи цени, за да си осигурят самолети от наемодателите. Но някои превозвачи все още са принудени да съкращават разписанията си, за да се справят с липсата на свободни самолети. В същото време броят на пътуващите в световен мащаб ще достигне исторически нива, като през 2024 г. се очаква да пътуват 4,7 млрд. души в сравнение с 4,5 млрд. през 2019 г. 

"Можем да очакваме силни резултати от авиокомпаниите през цялото лято с някои особено високи цени на самолетните билети", казва Джон Грант, старши анализатор във фирмата за пътнически данни OAG. 

 

През декември миналата година Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира 9% годишен ръст на капацитета на световните авиокомпании през тази година. Тази прогноза изглежда оптимистична след кризата с безопасността на Boeing.

Пътническите превозвачи ще получат 19% по-малко самолети през тази година, отколкото са очаквали, поради производствените проблеми в Boeing и Airbus, каза Марта Нойбауер, старши сътрудник в AeroDynamic Advisory.

Американските превозвачи ще получат 32% по-малко самолети от планираните преди година, тъй като няколко авиокомпании зависят от самолетите 737 MAX на Boeing, казва Нойбауер. Производството на Boeing беше ограничено след взрива на панел в средата на въздуха през януари. 

Boeing е в криза, която избухна след взрива на панел на самолета на Alaska Airlines на 5 януари. Регулаторните органи наложиха ограничение на производството на 737 MAX, но компанията не достига дори това ниво.

Снимка: Ройтерс

До 650 самолета Airbus A320neo може да бъдат спрени през първата половина на 2024 г. за инспекции за отстраняване на дефект в двигателите Pratt & Whitney на RTX Corp, заяви RTX миналата година.

Снимка: Pexels

В Европа нискотарифната авиокомпания Ryanair съкрати някои маршрути. В Съединените щати United и Southwest намалиха полетите и коригираха плановете си за наемане на персонал.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии