На фона на хуманитарна криза: С колко вода и енергия разполага Газа?

На фона на хуманитарна криза: С колко вода и енергия разполага Газа?

Конфликт е придружен от изключително строги ограничения върху влизането на храна, гориво, вода и други хуманитарни доставки

 

Израел силно намали водоснабдяването на Ивицата и спря доставката на електричество и гориво, казва The Times of Israel.

Военният конфликт в Газа е придружен от изключително строги ограничения върху влизането на храна, гориво, вода и други хуманитарни доставки в крайбрежния анклав.

На 9 октомври министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че е наредил „пълна обсада“ на Газа и че няма да има „електричество, храна, гориво“, влизащи в територията, докато министърът на енергетиката на Израел Кац каза, че е инструктирал прекъсване на водоснабдяването на Израел в Ивицата в същия ден.

Снимка: bTV
Снабдяването с вода и електричество се считат за критични за предотвратяване на хуманитарна криза в Газа, така че какво е сегашното състояние на тези две нужди в контролираната от Хамас територия?

Снимка: bTV
Вода

Преди 7 октомври Израел доставяше на ивицата Газа 18 млн. кубически метра (18 милиарда литра) питейна вода годишно чрез три водопровода, около 9% от годишното потребление на анклава.

Самата Газа произвежда около 200 милиона кубични метра вода годишно, като водата се изпомпва под ивицата и крайбрежната равнина на Израел, но преминава през обезсоляване. Водата, изпомпвана от там - приблизително 79% от водата, произведена в Газа не е годна за пиене поради високата си соленост.

Водоносният хоризонт е замърсен с морска вода поради лоши практики на управление и следователно се пречиства в шест съоръжения за пречистване в Газа.

Съоръженията за пречистване на вода обикновено разчитат на електричество от главната електрическа мрежа на Газа, за да захранват своите операции, но имат и резервни дизелови генератори. Поне една от трите големи инсталации за обезсоляване в Газа, финансираната от ЕС инсталация за обезсоляване на Южна Газа, също има слънчеви панели, които осигуряват енергия за работата на инсталацията.

След възобновяването на водоснабдяването на южната част на Газа, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) съобщи. че около 200 кубични метра (200 000 литра) на час се доставят през южната част на Газа. Това е спад от 600 кубически метра на час в предвоенния период. В сряда OCHA съобщи, че дебитът се е увеличил до 600 кубични метра (600 000 литра) на час.

Това би се равнявало на 14 400 000 литра на ден, или една трета от общите предвоенни доставки. Газа има население от приблизително 2,1 милиона души, което означава, че сегашното количество вода по тръбопроводи от Израел се равнява на 6,8 литра вода на човек на ден.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че са необходими между 50 и 100 литра вода на глава от населението всеки ден, за да се гарантира, че основните нужди са задоволени. Цифрата включва вода за почистване на домовете и пране на дрехи. СЗО обаче заявява, че 15 литра вода на човек на ден биха били достатъчни при спешни случаи и дори само 7,5 литра на човек в началото на извънредния период биха били достатъчни за най-основните нужди за пиене, готвене и елементарна хигиена изисквания.

Електричество и гориво

За електроснабдяването на Газа преди войната Израел осигуряваше 50% от нуждите на територията чрез десет електропровода.

Израел спря електричеството за Газа на 11 октомври и не е възобновил доставките.

В мирно време Газа получава около 25% от дневните си доставки на електроенергия от слънчеви панели, ресурс, който очевидно все още е наличен.

Израел казва, че вражеския анклав и Хамас е натрупал гориво, за да може да оперира мрежата си от тунели и да управлява своята военна машина срещу еврейската държава.

Говорителят на IDF Джонатан Конрикъс каза пред BBC в четвъртък, че Хамас е натрупал между 850 000 и 1 милион литра гориво, което може да се използва за дизелови генератори за работа на водни съоръжения или захранване на болници.

Болниците в Газа

Множество болници в Газа са инсталирали слънчеви електрически панели с батерийни системи и също имат резервни дизелови генератори, за да осигурят непрекъснато снабдяване с електричество за чувствителни отделения като интензивни грижи и отделения за новородени.

Снимка: Reuters

Въпреки това, тези батерии вероятно са проектирани да управляват прехвърлянето от слънчева към генераторна енергия след залез слънце за няколко часа, вместо да осигуряват електричество през цялата нощ.

Само 23 от 35-те болници в Газа в момента функционират, според доклада за извънредната ситуация на СЗО от 23 октомври, като заетостта на леглата е над 100 процента в седемте големи болници. Другите 12 болници са затворени поради щети от израелски въздушни удари и недостиг на гориво, каза служител на СЗО.

Снимка: Reuters

Служителят каза, че 1000 пациенти на територията в момента са зависими от апарати за диализа, заедно със 130 недоносени бебета, които се нуждаят от набор от грижи, и пациенти в интензивно лечение или такива, които се нуждаят от операция, „които зависят от стабилно и непрекъснато снабдяване с електричество, за да останат живи .”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст