1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Централната банка на Израел спира плащанията по ипотеки и заеми за 3 месеца

Централната банка на Израел спира плащанията по ипотеки и заеми за 3 месеца

Най-големите кредитори в Израел бяха подложени на критика, че не правят достатъчно, за да върнат парите

Израелските банки и компаниите за кредитни карти се споразумяха за пакет от финансови облекчения за намаляването на тежестта върху кредитите, ипотеките и таксите за домакинствата и фирмите, разположени близо до ивицата Газа, съобщава The Times of Israel.

Снимка: Reuters

След като въоръжената групировка „Хамас“ нахлу в Израел, убивайки над 1300 души и ранявайки почти 4000, отдел „Банков надзор“ поиска от кредиторите и компаниите за кредитни карти в страната да приемат широк пакет от облекчения, за да намалят тежестта на кредитите и таксите за група от четири типа клиенти: домакинства и предприятия, живеещи в рамките на 30 километра от границата на ивицата Газа, израелци, които са били евакуирани от домовете си, мобилизирани резервите и роднини по първа линия на израелци, които са били убити, отвлечени или са изчезнали.

Снимка: iStock

Като част от пакета за облекчение, собствениците на жилища, които са сред определените групи, ще могат да замразят своите ипотечни плащания за период от три месеца и да не дължат лихви или други такси.

Мярката включва и тримесечно отлагане на изплащането на потребителски заеми до 100 000 шекели (45 403 лв.) и бизнес кредити до 2 млрд. шекела  (908 млн.лв.)

Най-големите кредитори в Израел, които генерираха огромни печалби през изминалата година, докато се наслаждаваха на плодовете на високите лихвени проценти по заеми и ипотеки, бяха подложени на критика, че не правят достатъчно, за да върнат парите.

Снимка: EPA

Междувременно рязкото увеличение на лихвените проценти от рекордно ниското ниво от 0,1% през април 2022 г. до 4,75% бързо увеличи разходите на притежателите на ипотеки и заеми. Средната цена на месечните плащания по ипотека се е повишила с приблизително 1000 шекела (454 лв.) през последната година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии