1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

„Стоманени врати и никакво обзавеждане“: Как изглеждат личните бункери в Израел (ВИДЕО)

„Стоманени врати и никакво обзавеждане“: Как изглеждат личните бункери в Израел (ВИДЕО)

През 1992 г. беше въведен закон с нови наредби за гражданска защита в домовете

 

Жителите на цял Израел използват убежища в домовете и обществените си пространства, докато войната между Израел и въоръжената групировка „Хамас“ ескалира. Сирените за въздушно нападение, предупреждаващи за ракетни атаки, ревят без предупреждение по всяко време, давайки на израелците само 60 секунди, за да намерят убежище, казва Business Insider.

Обичайно е домовете в Израел да имат специално изградена безопасна стая вътре, където да се подслонят, след като през 1992 г. беше въведен закон от командването на вътрешния фронт на израелските отбранителни сили, установяващ нови разпоредби за гражданска защита.

Наредбите изискват включването на защитено жилищно помещение, защитено общо пространство или институционално защитено пространство във всяка новопостроена сграда.

Вътре безопасните стаи, наречени бункери, или "мамад" често са просто като продължение на дома, някои изглеждат като всекидневна или спалня, докато други са по-оскъдно обзаведени. Те често имат стоманени врати с подсилени ключалки, дебели стени от бетон и ако има прозорци, те са направени от нечупливо стъкло.

„Почти всеки“ има бункер в Израел, като някои хора държат там изсушена храна и други провизии, но те „не са предназначени за дълъг престой в продължение на седмици, защото вътре няма течаща вода, нито тоалетни.

Когато сирените зазвучат, целта е да се преместите възможно най-бързо в безопасната стая, каза Саша Ройтман Дратва, главен изпълнителен директор на Combat Antisemitism Movement и жител на Тел Авив. Вътре стоиш ниско до земята в тишина, ослушвайки се да чуеш колко близо е битката.

Но бункерите на Израел не са безупречни при предотвратяване на влизане с взлом и не могат да защитят граждани, които не могат да влязат достатъчно бързо вътре в разгара на битката. Досега най-малко 1200 израелци са загинали, а други 3000 са ранени след изненадващото нападение в събота, според ранните оценки в сряда, публикувани от The Jerusalem Post.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии